Ajan­kohtai­sta

Antibiootin ja auringon yhteisvaikutuksesta kannattaa varoittaa

Jos iho ei näytä antibioottikuurin aikana sietävän totutulla tavalla aurinkoa, syynä saattaa olla iholle kulkeutunut lääkeaine, joka voimistaa auringon UV-säteilyn vaikutusta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/aurinkovarjot_Pixmac75722925.jpg

Jos iho ei näytä antibioottikuurin aikana sietävän totutulla tavalla aurinkoa, syynä saattaa olla iholle kulkeutunut lääkeaine, joka voimistaa auringon UV-säteilyn vaikutusta.

Niin kutsuttuja fototoksisia reaktioita aiheuttavista antimikrobilääkkeistä merkittävimpiä ovat tetrasykliiniryhmän antibiootit, fluorokinolonit ja trimetopriimi.

– Palamisreaktio voi olla raju jo suhteellisen vähäisestä auringonvalolle altistumisesta. Reaktioita ei kuitenkaan tule kaikille, sanoo ylilääkäri, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola Fimeasta.

Valoyliherkkyyttä voivat aiheuttaa myös esimerkiksi tietyt sydän- ja verisuonitautien hoitoon käytetyt lääkkeet (mm. diureetit), psyykenlääkkeet ja kipulääkkeet.

Ratkaisuna on lääkityksen lopettaminen. Jos lääkekuuria ei voi keskeyttää tai kyseessä on pitkäaikainen lääkitys, potilaan tulee suojautua auringonvalolta. Iho-oireita voidaan hoitaa kortisonivoiteella ja kosteilla kääreillä, joskus myös suun kautta otettavalla kortisonilla.

– Kesäkaudella lääkärin kannattaa varoittaa potilasta lääkkeen valoherkistävyydestä tai määrätä korvaavaa antibioottia, Airola suosittelee.

Valoherkkyysreaktiot mainitaan pääsääntöisesti lääkkeiden valmisteyhteenvedossa.

– Uusien lääkkeiden herkistävyys tutkitaan ja asia mainitaan valmisteyhteenvedossa sekä varoituksissa että haittavaikutuksissa. Vanhemmista lääkkeistä varoitukset voivat puuttua, Airola mainitsee.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030