Ajan­kohtai­sta

BMJ kyseenalaistaa Tamiflun tehon

Cochrane-katsauksen mukaan miljardeja dollareita on käytetty eri puolilla maailmaa lääkkeeseen, jonka teho on jokseenkin minimaalinen. Tutkimusprofessori Petri Ruutu THL:sta sanoo, että ei ole syytä muuttaa suositusta viruslääkkeiden käytöstä pandemiassa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tamiflu.jpg

Ei ole todisteita siitä, että influenssalääke Tamiflu vähentää terveiden aikuisten riskiä saada A(H1N1)-influenssan vakava muoto. Näin toteaa BMJ:ssä äskettäin julkaistu Cochrane-katsaus.

Tamiflusta vuonna 2006 julkaistussa Cochrane-katsauksessa oli mukana 8 lääkeyhtiö Rochen rahoittamaa tutkimusta, joiden lähdeaineisto ei ollut tutkijoiden käytössä. Nyt päivitetystä katsauksesta jätettiin Tamifluta valmistavan Rochen tutkimukset pois.

BMJ toteaa pääkirjoituksessan, että miljardeja dollareita on käytetty eri puolilla maailmaa lääkkeeseen, jonka teho on jokseenkin minimaalinen – tai ainakaan sitä ei ole toistaiseksi osoitettu.

– Tämä vain vahvistaa käsitystäni siitä, että suitset täytyy pitää tiukalla oseltamiviirin ja tsanamaviirin suhteen. Hyvä, että BMJ nosti asian esiin, sanoo infektiotautiopin professori Heikki Peltola HUS:sta.

Hänen mukaansa juuri mitään mikrobilääkettä ei pidä käyttää profylaktisesti. Kaikkiin sääntöihin on tietysti poikkeuksensa, mutta tässä tapauksessa niitä on vähän.

Tamiflun antaminen sairaalapotilaille on Peltolan mielestä perusteteltua.

– Koska ei ole parempaakaan lääkettä käytössä.

Peltolan mukaan Cochrane-katsauksilla on aika usein ongelmia: erityisesti infektiotaudeissa rajat tulevat helposti vastaan.

– Esimerkiksi lasten aivokalvotulehduksessa käytettäven steroidien suhteen on menty niin syvälle metsään, että kestää kauan, ennen kuin sieltä löydetään pois. Joissain toisissa taudeissa Cochrane-päätelmät sen sijaan saattavat olla hyvinkin oikeassa.

Ei aihetta muuttaa suosituksia

THL ja STM antoivat marraskuun alussa ohjeen, että lääkäri voi määrätä viruslääkityksen A(H1N1)-influenssan hoitoon myös potilaille, joilla ei ole komplikaation riskiä lisäävää perussairautta tai jotka eivät sairasta taudin vakavaa muotoa.

– Nämä BMJ:ssä esitetyt tiedot Tamiflusta ovat olleet tiedossa jo aiemmin. Cochrane-katsauksessa on valikoitu tutkimuksia niin, että silloin todennäköisesti häviää myös ihan hyödyllistä tietoa lääkkeen tehosta. Tämäntyyppisissä katsauksissa jää hyvin vähälle huomiolle ei-vertaileviin tutkimuksiin liittyvät tulokset, joita on pikkuhiljaa tullut tämänkin epidemian aikana, toteaa tutkimusprofessori Petri Ruutu THL:sta.

Hänen mukaansa ei ole syytä muuttaa suositusta näiden viruslääkkeiden käytöstä pandemiassa.

– Euroopan tautikeskuksen asiantuntijat pohtivat asiaa tällä viikolla. He totesivat, etteivät tulokset anna aihetta muuttaa linjausta.

Ruudun mielestä tulevaisuudessa tarvitaan paljon enemmän suurista otoksista tehtävää tutkimusta.

– Valtaosa tutkimuksista tehdään kausi-influenssan yhteydessä. Ne ovat otoskooltaan sen verran pieniä, että harvinaisempia komplikaatioita ei voi edes saada esiin tilastollisesti riittävän luotettavalla tavalla.

Ulla Toikkanen
kuva: Virpi Ekholm/PharmaPress

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030