Ajan­kohtai­sta

Fimealta kiireellinen turvallisuuspäivitys Vivaglobinista

Vivaglobiinin turvallisuusseurannassa on havaittu uusi, aiemmin tätä valmistetta käytettäessä tuntematon haitta: tromboemboliset komplikaatiot eli verisuonitukokset, tiedottaa Fimea.

Vivaglobiinin turvallisuusseurannassa on havaittu uusi, aiemmin tätä valmistetta käytettäessä tuntematon haitta: tromboemboliset komplikaatiot eli verisuonitukokset, tiedottaa Fimea.

Yhteisymmärryksessä myyntiluvan haltijan ja EU:n viranomaisten kanssa päädyttiin valmisteen kiireelliseen turvallisuuspäivitykseen.

Valmisteyhteenvetoon ja pakkausselosteeseen on lisätty tietoa verisuonitukosten riskeistä ja varotoimista riskien minimoimiseksi Vivaglobiinin käytön yhteydessä.

Määrättäessä Vivaglobin-valmistetta potilaille, joilla on tunnettuja verisuonitukosten riskitekijöitä, tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Erityisesti näille potilaille tulee harkita myös muita hoitovaihtoehtoja.

Potilaita neuvotaan hakeutumaan välittömästi lääkärin hoitoon, jos heillä Vivaglobiinin käytön yhteydessä ilmenee verisuonitukoksiin mahdollisesti liittyviä oireita, kuten hengenahdistusta, kipua ja turvotusta raajassa, käsivarren, jalan tai kasvojen toisen puolen tunnottomuutta tai heikkoutta, äkillinen sekavuus tai vaikeus puhua tai ymmärtää puhetta, tai rintakipua.

Vivaglobin on ihon alle annosteltava immunoglobuliinia sisältävä valmiste. Sitä ei ole tarkoitettu annosteltavaksi laskimoon. Jos Vivaglobiinia annostellaan vahingossa suoraan verisuoneen, se voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Tällainen reaktio ilmenee verenpaineen laskuna ja hengitysvaikeuksina. Myös verisuonitukosten riski voi tällöin olla lisääntynyt.

Vivaglobin on tarkoitettu primaarien immuunivajavuustilojen (PID) hoitoon sekä korvaushoitoon myeloomassa tai kroonisessa lymfaattisessa leukemiassa, johon liittyy vaikea sekundaarinen hypogammaglobulineamia ja uusiutuvia tulehduksia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030