Kudossiruista toivotaan mullistusta lääketurvallisuustesteihin

Tieto- ja kudosteknologiaa yhdistelevät sirut tulevat antamaan tietoa lääkeaineiden myrkyllisyydestä eläinmalleja luotettavammin.

Kudossiruista toivotaan mullistusta lääketurvallisuustesteihin Kuva 1 / 1

Lääketurvallisuuden toivotaan tulevaisuudessa paranevan kolmiulotteisten, ihmisen elimiä rakenteeltaan ja toiminnaltaan imitoivien kudossirujen ansiosta. National Institutes of Health (NIH) rahoittaa kudossirujen kehitystyötä 17 apurahalla, jotka on myönnetty amerikkalaisissa yliopistoissa ja sairaaloissa toimiville tutkimusryhmille. Tutkimusta varten on suunniteltu jaettavaksi viiden vuoden aikana 70 miljoonaa dollaria.

Kudossiruja tullaan testaamaan ihmiselle myrkyllisiksi tai turvallisiksi tiedetyillä yhdisteillä. Tavoitteena on luotettava menetelmä, jolla lääkkeiden turvallisuutta voidaan tukia nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Kudossiruissa yhdistetään tieto- ja kudosteknologian menetelmiä. Ne ovat läpimitaltaan muutaman senttimetrin mittaisia ja elävillä soluilla vuorattuja.

Yli 30 % eläinkokeissa lupaavilta näyttävistä lääkeaineista hylätään kliinisissä tutkimuksissa, koska ne todetaan ihmisille myrkyllisiksi.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi