Ajan­kohtai­sta

Kuka vastaa dialyysipotilaiden ravitsemusneuvonnasta?

Ulkoistetulla dialyysiasemalla ei työskentele ravitsemusterapeuttia, mutta ruokavalio-ohjeistusta on tarvittaessa saatavilla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000022025877.jpg

Munuaispotilaiden pitää noudattaa tarkkaa ruokavaliota dialyysihoidon tueksi. Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan dialyysiyksikön potilaiden käytettävissä tulee olla munuaistautien ravitsemushoitoon perehtynyt ravitsemusterapeutti.

Sellaista ei tule Helsingin Pitäjänmäen dialyysiasemalla työskentelemään, sillä potilaiden ravitsemushoidosta huolehtii dialyysihoidon ulkoistamisen jälkeenkin pääasiallisesti HUS.

– Potilaat tulevat HUS:sta valmistautuneina. He ovat saaneet ravitsemusohjeet hoitajalta ja mahdollisesti ravitsemusterapeutilta jo predialyysivaiheessa, sanoo toukokuussa klinikassa työskentelyn aloittava sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Marjatta Linnanvuo.

Dialyysiaseman toiminta tulee keskittymään siihen, mitä sen ja HUS:n välisessä sopimuksessa lukee: dialyysihoitoihin.

– Asemalla työskentelevät 15 hoitajaa tekevät dialyysihoitoja kahdessa vuorossa. Itse lääkärinä tulen huolehtimaan potilaiden lääkityksestä ja raportoimaan tarvittaessa HUS:lle potilaiden tilasta, Linnanvuo sanoo.

Ilman ravitsemusneuvontaa potilaat eivät jää dialyysiasemallakaan. Aseman kokenut hoitohenkilökunta tuntee munuaispotilaiden ruokavalion erityispiirteet ja osaa opastaa potilaita ravitsemusasioissa. Jos erityistä tarvetta ilmenee, voidaan potilas lähettää ravitsemusterapeutin vastaanotolle tai kutsua ravitsemusterapeutti asemalle.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030