Lihavuusleikkausten kiireettömän hoidon kriteereitä hiotaan

BMI-rajat eivät ole kiistakohtia kriteereiden valmistelussa. Sen sijaan kysymyksiä ovat herättäneet lihavuuteen liittyvien sairauksien määritelmät.

Lihavuusleikkausten kiireettömän hoidon kriteereitä hiotaan Kuva 1 / 1

STM:ssä valmistellaan lihavuusleikkausten kiireettömän hoidon kriteereitä. Tarkka valmistumisaikataulu ei kuitenkaan ole vielä tiedossa.

– Kriteerit pyritään saamaan samaan linjaan kuin Duodecimilta tulevat lihavuuden Käypä hoito -suositukset, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen STM:stä.

BMI-rajat eivät ole olleet kiistakohtia kriteereiden valmistelussa. Sen sijaan kysymyksiä ovat herättäneet lihavuuteen liittyvien sairauksien määritelmät: muun muassa se, miten diabetes ja uni­apnea määritellään.

Paljon keskustelua on myös virinnyt kysymyksestä, onko leikkaushoito kansanterveydellinen ratkaisu väestön ylipainoisuuteen. Suomessa on noin 75 000 lievän lihavuuden kansainväliset kriteerit täyttävää henkilöä Finohtan raportin mukaan.

– Sijoitetaanko 15 000 euroa jokaisen tällaisen henkilön leikkaukseen, vai etsitäänkö laajempia ratkaisuja tähän kansanterveysongelmaan? Lihavuusleikkaus on tehokas, mutta varsin kallis toimenpide. Leikkauksiin liittyy komplikaatioita ja tarvitaan pitkää jatkoseurantaa.

Leikatuista potilaista ei ole suunnitteilla rekisteriä.

– Suomessa on jo olemassa hoitoilmoitusrekisteri, jonka kautta päästään eteenpäin, Keistinen summaa.

Ulla Toikkanen
kuva: Pixmac

Uusimmat / Ajassa

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi