Ajan­kohtai­sta

Professori: Sote lisää Mehiläisen ja Siikalatvan tapaisia järjestelyjä

Hallintotieteen professori Jari Stenvall uskoo, että kritiikki valinnanvapautta kohtaan tulee lisääntymään entisestään.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Mehiläisen suunnitelma perustaa Ouluun Siikalatvan terveysaseman etäpiste kaatui valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön vastustukseen. Yhtiö suunnitteli tarjoavansa terveysasemalla julkisia terveyspalveluja niin kuntalaisille, mutta myös oululaisille. Ministeriöissä suunnitelmia pidettiin nykylainsäädännön vastaisina, koska laki ei salli että kunta perustaa terveysaseman toisen kunnan alueelle. Myös Oulussa vastustettiin Mehiläisen suunnitelmaa.

Mehiläinen, joka vastaa ulkoistamissopimuksella Siikalatvan terveyspalveluista, ei lannistunut, vaan muutti alkuperäistä suunnitelmaa. Mehiläinen aikoo tarjota palveluita Oulussa julkisina terveyspalveluina, kertoo Yle.

Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvallin mukaan sote-uudistuksen myötä vastaavanlaisia järjestelyjä tullaan näkemään enemmän. Tapaus ei tule jäämään ainoaksi laatuaan.

– Voimme tehdä sääntöjä, mutta joku keksii miten sääntö kierretään. Tai sitten joku keksii ratkaisun miten säännöistä huolimatta, tällä ja tällä tavalla, saadaan kannattavaa liiketoimintaa.

Stenvallin mukaan hyvin usein joku toimii eri logiikalla kuin mitä lainsäätäjä olettaa.

– Sen jälkeen keskustellaan millainen uusi sääntö tarvitaan, kunnes joku kehittelee uuden tavan.

Professorin näkemys on, että valtakunnan politiikasta puuttuu riittävä ymmärrys, että toimijoilla, yrityksillä ja pienillä kunnilla on omat intressit, joiden kautta toimitaan.

– Yritykset haluavat tehdä voittoa. Kunnat haluavat pitää asiat omissa käsissä ja ehkä saada erilaisten ratkaisujen kautta taloudellista hyötyä, hän jatkaa.

Villin lännen menoa

Oulu haluaa selvittää muuttuneen tilanteen laillisuuden. Kaupunki ei myöskään aio maksaa laskuja, jotka aiheutuvat, jos oululaiset käyttävät kyseisiä Mehiläisen palveluita.

Pelkona on, että tulevaisuudessa kunnat hyppivät ristiin rastiin, villin lännen tapaan toistensa tonteille.

– Villissä tilanteessa kaikki ottaisivat asiakkaita sieltä ja täältä. En tiedä sopimuksen luonnetta, että hyötyykö kuntakin, että on oululaisia asiakkaita. Yhteisyrityksessä hyöty tulisi myös omistajille eli tässä tapauksessa Mehiläiselle ja Siikalatvalle. Tässä tilanteessa ei taida olla kysymys tästä, joka tekee tilanteen entistä oudommaksi, Stenvall sanoo.

Mehiläisen mukaan terveysaseman perustamiselle ei löydy suoraan lainsäädännöstä tai oikeuskäytännöstä estettä. Yhtiön mukaan heidän suunnitelma ei ollut poikkeava, koska jo nyt kunnat ja kuntayhtymät tuottavat terveyspalveluita muiden kuntien alueella. Esimerkkinä yhtiö nosti esille Helsingin Sydänsairaalan, jota pyörittää Tampereen yliopistollinen sairaala.

Vaikka molemmista tapauksista on noussut kohu, tapauksia ei kuitenkaan voi rinnastaa täysin keskenään, muistuttaa Stenvall.

Lue myös

– Perusterveydenhuolto on kuntien vastuulla, erikoissairaanhoito kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien vastuulla. Tietyllä tavalla tuossa mentiin isoihin asioihin kuntatasolla, kun Oulun tapauksessa lähdetään kilpailemaan.

Outo ajoitus

Stenvall oli yllättynyt suunnitelmien ajoituksesta, koska valinnanvapaus keskustelu käy parhaillaan kuumimmillaan.

– Luulisi että olisi intresseissä turvata valinnanvapauden toteutuminen, eikä ottaa ajatuksellisesti, tietoista riskiä, joka nostaa kriittistä keskustelua.

Yllättävää oli myös pienen kunnan "isottelu" isommalle kaupungille. Stenvallin mukaan kyse on hyvin periaatteellisesta asiasta, jossa kunta menee toisen alueelle ilman toisen kunnan tahtoa. Stenvall mukaan Siikalatvan kunnassa varmaan ymmärrettiin mitä tehdään.

– Suunnitelmat eivät perustu Siikalatvan ja Oulun yhteiseen sopimukseen, vaan valinnanvapauteen liittyvien mahdollisuuksien hyväksikäyttöön. Se on iso asia. Tietyllä tavalla aika isoista periaatteellisista asioista keskustellaan.

Stenvall uskoo, että Mehiläisen ja Siikalatvan tapaus tulee kasvattamaan kritiikkiä valinnanvapautta kohtaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030