Ajan­kohtai­sta

Tietyn geenimuodon kantajilla riski impulsiiviseen ja väkivaltaiseen humalakäyttäytymiseen

Lapsuudessa koettu pahoinpitely lisää tietyn geenimuodon kantajien riskiä aikuisiän impulsiiviseen ja väkivaltaiseen humalakäyttäytymiseen uuden tutkimuksen mukaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000015833291.jpg

Rankka alkoholinkäyttö lisää korkea-aktiivista MAOA-geenimuotoa kantavilla riskiä toistuvaan impulsiiviseen väkivaltakäyttäytymiseen humalassa. Nyt julkaistu uusi tutkimus osoittaa, että tämän geenimuodon kantajilla myös lapsuuden aikainen pahoinpitely kasvattaa aikuisiässä impulsiivisen humalaväkivallan riskiä, vaikka kuvaan ei kuuluisikaan rankkaa pitkäaikaista alkoholinkäyttöä.

– Näyttää siltä, että MAOA-geenin korkea-aktiivinen muoto (MAOA-H) tekee kantajistaan haavoittuvampia lapsuuden pahoinpitelylle kuin saman geenin matala-aktiivinen muoto. Samoin he ovat alttiimpia alkoholin negatiivisille vaikutuksille. On mahdollista, että MAOA-geenin toiminnalla on vaikutusta ihmisen stressinsietokykyyn, sanoo oikeuspsykiatrian professori Matti Virkkunen Helsingin yliopistosta.

Sekä lapsuudenaikaisen pahoinpitelyn että pitkään jatkuneen rankan juomisen yhteys väkivaltaiseen humalakäyttäytymiseen saattaa välittyä impulsiivisuustaipumuksen kautta.

Virkkusen mukaan nämä tekijät ehkä ohjaavat MAOA-H-kantajien persoonallisuuden kehittymistä impulsiiviseen suuntaan, ja erityisen vahva taipumus impulsiiviseen käyttäytymiseen voi tietyissä tilanteissa johtaa myös hetken mielijohteesta tapahtuviin väkivaltaisiin tekoihin

– Kysymys on geenin ja ympäristötekijöiden altistavasta yhteisvaikutuksesta, ja lopullisena laukaisevana tekijänä on alkoholi.

Alcoholism: Clinical and Experimental Research -lehden online-versiossa maaliskuussa julkaistu tutkimus tehtiin Helsingin yliopiston ja HYKS:n sekä Yhdysvaltain Alkoholitutkimuskeskuksen yhteistyönä.

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030