Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2018 vsk 73 s. 255

Tunnista ihmiskaupan uhri

Juuri julkaistut ohjeet auttavat ihmiskaupan uhrin tunnistamisessa ja auttamisessa.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Mistä tietää, että potilas on ihmiskaupan uhri? Ja jos ihmiskauppaa tuleekin epäilleeksi, mitä silloin pitää tehdä?

Vastauksia löytyy juuri julkaistuista ohjeista ihmiskaupan uhrien tunnistamiseen ja palveluohjaukseen. Ohjeet on laadittu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Ohjeissa kuvataan, mistä hyväksikäytön voi tunnistaa ja annetaan toimintaohjeet ihmiskaupan uhrin kanssa toimimiseen. Ohjeissa neuvotaan myös, millaisilla kysymyksillä asiaa voi kartoittaa ja miten ihmiskaupan uhria kannattaa lähestyä.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä neuvoo eteenpäin tilanteissa, joissa ihmiskauppaa epäillään. Lääkärin ei tarvitse olla ihmiskaupasta varma ottaakseen auttamisjärjestelmään yhteyttä.

Vaiva ei vastaa potilaan kertomaa

Ihmiskaupan uhri voi kärsiä useista hoitamattomista kroonisista sairauksista tai vammoista, heikosta yleiskunnosta, päihde- tai muista riippuvuusongelmista tai seksuaali- ja lisääntymisterveyden ongelmista.

Vastaanotolla ihmiskaupan uhrin voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että potilaan vaivat eivät vastaa hänen kertomaansa tai että hoitoon hakeudutaan myöhäisessä vaiheessa. Potilaan toistuvat käynnit samanlaisten ongelmien vuoksi voivat kieliä ihmiskaupasta. Potilaan arkuus ja pelokkuus ja usein vaihtuvat osoitetiedot ovat myös tunnusmerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Toimintakyky heikentyy

Ihmiskaupan uhrilla on usein velka- tai muu riippuvuussuhde hyväksikäyttäjään. Ihmiskaupalle altistavia tekijöitä ovat myös fyysiset ja psyykkiset vammat, päihdeongelmat, syrjäytyminen ja aiemmat hyväksikäyttö- ja väkivaltakokemukset. Myös kielitaidon puute ja tietämättömyys omista oikeuksista altistavat asialle.

Ihmiskaupan uhrien kyky itsenäiseen toimintaan on usein heikentynyt. Uhrit tarvitsevat tavallista enemmän tukea löytääkseen avun piiriin. Pelkkä puhelinnumeron antaminen tai ajan varaaminen harvoin riittää. Moni ihmiskaupan uhri on myös hyvin epäluuloinen viranomaisia kohtaan.

Lue myös

Turvapaikanhakijat, paperittomat ja esimerkiksi Suomeen palkatut kausityöläiset ovat alttiita hyväksikäytölle. Ihmiskaupan uhri voi silti olla kuka tahansa, myös vaikkapa syrjäytynyt ja huumevelkoihin ajautunut suomalaistaustainen aikuinen.

Auttamisjärjestelmässä 322 ihmiskaupan uhria

Ihmiskaupalla on monia muotoja. Suomessa on toistaiseksi tullut ilmi muun muassa työperäistä ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää ihmiskauppaa sekä pakkoavioliittoja.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä oli 322 ihmistä vuonna 2017. Heistä uusia asiakkaita oli 127. Todellinen luku on todennäköisesti paljon suurempi. Moni ihmiskaupan uhri jää tunnistamatta. Kaikki eivät myöskään halua auttamisjärjestelmän apua, vaikka siitä saisivatkin tietää.

Ohjeistus löytyy kokonaisuudessaan STM:n sivuilta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030