Lehti 32: Ajan­kohtai­sta 32/2018 vsk 73 s. 1654

Ulkomaalaistaustaisten lääkäreiden potkut uusi ilmiö

Tuomas Keränen

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä on annettu lähtöpasseja erityisesti Venäjällä koulutuksen saaneille ostopalvelulääkäreille.

– Kyllähän siinä on mennyt jotain pahasti pieleen, kun noin äärimmäiseen asiaan joudutaan turvautumaan, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Sairaalan johdon mukaan ulkomailla koulutuksen saaneet vieraskieliset ostopalvelulääkärit eivät olleet suoriutuneet työstään ruuhkautuneessa päivystyksessä.

– Se on varmaan aika haasteellinen työpaikka. Sairaalapäivystys on yksi vaativimpia työpaikkoja, Halila muistuttaa.

Hän ei tiedä, missä uravaiheessa kyseiset lääkärit olivat. Kaikkien EU:n ulkopuolelta tulevien lääkäreiden lääketieteellinen osaaminen testataan perusteellisesti, ennen kuin he saavat täydet lääkärin oikeudet Suomessa. Ostopalvelulääkäreillä on samat kriteerit kuin muillakin.

Paikallisella tasolla ulkomaalaisista vieraskielisistä lääkäreistä valitetaan ja annetaan enemmän palautetta kuin Suomessa koulutetuista tai suomenkielentaitoisista lääkäreistä. Halilan mukaan asia ilmeisesti etenee harvoin pidemmälle.

Lue myös

– En usko, että aluehallintovirastoihin tai Valviraan tulee enemmän heistä valituksia. Harvemmin valitetaan väärästä hoidosta tai puutteellisesta lääketieteen osaamisesta. Useimmiten taustalla on jonkinlainen ongelma kommunikaatiossa, varsinkin kun ei ole yhteistä kieltä.

Lääkäriliittoonkin on tullut useita viestejä muun muassa työnantajilta ja yksittäisiltä potilailta ulkomaalaistaustaisia lääkäreitä koskevista ongelmista. Lähes aina ongelma liittyy kommunikaatioon.

– Tämä ei ole siis uusi ilmiö. Uusi ilmiö on, että nyt on jouduttu purkamaan työsuhteita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030