Ajan­kohtai­sta

Vanhuspalvelulakiluonnos: Palvelujen laadunhallintaa tehostettava

Vanhuspalvelulain ohjausryhmä jätti lakiluonnoksen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille. Luonnoksessa ei mainita vanhustenhuollon henkilöstömitoituksia. Ehdotuksen mukaan henkilöstön määrästä säädetään myöhemmin asetuksella. Professori Sirkka-Liisa Kivelän mielestä vanhusten hyvä hoito voidaan silti turvata.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vanhukset_penkilla_Pixmac000001429047.jpg

Ohjausryhmän ehdotuksen mukaan lailla ei määrätä vanhusten laitoshoidon henkilökunnan vähimmäismäärää. Henkilöstön määrästä säädettäisiin myöhemmin asetuksella.

Professori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta sanoo, että vanhusten hyvä hoito voidaan turvata, vaikka laki ei sisällä laitoshoidon henkilöstömitoituksia.

– Tutkimukset eivät tue käsitystä, että pitkäaikaishoidon laatu on yhteydessä henkilökunnan määrään. Henkilökuntamäärältään aika vaatimattomissakin hoitopaikoissa on laadukasta hoitoa. Hoitopaikoissa, joissa on paljon henkilökuntaa, voi taas olla heikkolaatuista hoitoa. Nyt laki turvaa sen, että vanhat ihmiset ovat tasa-arvoisessa asemassa hoidon laadun suhteen, Sirkka-Liisa Kivelä toteaa.

Vanhusten osallistuminen keskiöön

Lähtökohtana palvelujen saannille on iäkkään henkilön toimintakyky, ei ikä lakiluonnoksen mukaan.

– Tästä tutkijat ovat puhuneet jo pitkään. Ensin arvioidaan, mistä toiminnoista vanhus selviytyy ja mistä taas ei. Arvioinnin perusteella määritetään tarvittavat palvelut, Kivelä huomauttaa.

Vanhuspalvelulaki pyrkii siihen, että vanhukselle annetaan mahdollisuus ylläpitää toimintakykyään. Laitoshoito tulee kyseeseen ainoastaan silloin, kun se on välttämätöntä vanhuksen turvallisen hoidon järjestämiseksi.

– Olen erittäin iloinen tästä laista. Laki perustuu gerontologiseen tietoon, jota me tutkijat olemme 40 vuoden ajan tuottaneet. Vanhusväestön toimintakyvyn ylläpitäminen on todella tärkeää, siitä on paljon näyttöä. Positiivista laissa on myös se, että siinä korostetaan vanhusten osallistumista sekä omien palvelujensa kehittämiseen että oman hoitonsa määrittämiseen, Kivelä mainitsee.

Kunnan olisi laadittava valtuustokausittain suunnitelma toimenpiteistä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi sekä ikääntyneiden tarvitsemien palvelujen järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnitelmassa on oltava mm. palvelujen riittävyyden arviointi.

Luonnoksessa sanotaan myös, että laadunhallintaa ja valvontaa on tehostettava iäkkäiden palveluissa. Toimintayksikössä pitää järjestää omavalvonta palvelujen laadun, turvallisuuden ja asianmukaisuuden varmistamiseksi. Omavalvontaa varten laaditaan omavalvontasuunnitelma.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030