Ajan­kohtai­sta

Ylelle langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta

Päätös koskee MOT-ohjelman väitettä siitä, että lääketeollisuus voisi maksaa lääkärille reseptin kirjoittamisesta.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Yksittäisen lääkärin tekemän kantelun mukaan MOT-ohjelmassa 23.10.2017 oli virhe, kun siinä sanottiin: "Lääketeollisuus voi maksaa resepteistä. Se tarkkailee, ketkä lääkkeitä määräävät."

Julkisen sanan neuvoston (JSN) mukaan se ei pysty ottamaan kantaa, pitääkö väite paikkansa. Päätös puuttuu siihen, ettei väitteen paikkansa pitävyyttä perusteltu. Tiedotusväline on JSN:n mukaan itse vastuussa sisältönsä paikkansapitävyydestä.

Yle kertoi JSN:lle väitteen perustuvan yhden nimeämättömän lähteen arvioon. Väite esitettiin tosiasiana, vaikka kyse oli JSN:n mukaan lähteen mielipiteestä. Tämä oli olennainen asiavirhe, joka olisi pitänyt korjata.

Kantelijan mukaan lääkäri kirjoittaa reseptin potilaalle, ja tämä on heidän välinen salassa pidettävä tieto. Resepti välittyy apteekkeihin ja tiedot resepteistä Kelaan. Lääkefirma ei saa mitään tietoa yksittäisen lääkärin kirjoittamista resepteistä. Yle rikkoi kantelijan mukaan siten Journalistin ohjetta 8, eli ohjelmassa ei pyritty totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Toimittajan olisi ollut helppoa tarkistaa lääkeviranomaisilta, miten lääkkeiden määrääminen Suomessa tapahtuu, ja kenelle tieto määrätyistä lääkkeistä sekä resepteistä välittyy.

Kantelija oli pyytänyt virheen korjaamista, muttei ollut saanut Yleltä vastausta.

Väitteelle ei esitetty perusteita

Julkisen sanan neuvoston mukaan ohjelman kontekstissa väite "lääketeollisuus voi myös maksaa kirjoitetuista resepteistä ja se tarkkailee, ketkä lääkkeitä määräävät" viittasi näin tapahtuvan nykypäivän Suomessa.

Ylen vastaavan toimittajan vastauksen mukaan väite perustui Suomen osalta siihen, että lähde oli kertonut näin tapahtuneen aiemmin. Yle oli antanut lähteelle lähdesuojan. Toimittaja ilmoittaa saaneensa tiedon "lääketeollisuudelle korkeassa asemassa työskennelleeltä henkilöltä". Nykypäivän osalta lähde oli ainoastaan arvioinut, että toimintaa voi tapahtua edelleen.

Neuvoston mukaan ohjelman aihe oli yhteiskunnallisesti merkittävä ja journalistien tulee voida käsitellä kriittisesti myös lääketeollisuuden ja lääkäreiden toimintaa. Neuvosto toteaa, että lähdesuoja on sananvapauden ja demokratian kannalta äärimmäisen tärkeä periaate, koska se mahdollistaa sellaisen yhteiskunnallisesti tärkeän tiedon julkistamisen. Myös lähdesuojan takaa annetut tiedot on kuitenkin tarkistettava Journalistin ohjeiden mukaisesti.

Lue myös

Lisäksi journalismin uskottavuuden kannalta olisi tärkeää, että mediat avaavat yleisölle, miten lähdesuojan takaa kerrottujen asioiden paikkansapitävyys on pyritty tarkistamaan. Tässä tapauksessa Yle ei ollut avannut yleisölle nimeämättömän lähteen käyttöä Journalistin ohjeiden kohdan 14 suosittelemalla tavalla.

Jos tiedotusvälineen julkaiseman tiedon paikkansapitävyys on perustellusti kyseenalaistettu, tiedotusväline ei voi JSN:n jäädä odottamaan, että joku muu todistaa tiedon vääräksi. Tässä tapauksessa kantelija oli perustellusti kyseenalaistanut väitteen oikaisupyynnössään. Arvion esittäminen tosiasiana oli olennainen asiavirhe, joka olisi pitänyt korjata, kun se tuli toimituksen tietoon kantelijan oikaisupyynnön yhteydessä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Yle on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 8, 10, 11 ja 20 ja antaa sille huomautuksen.

Lisätietoja: https://www.jsn.fi/paatokset/6704-yle-17

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030