• Mikko Pietilä

Pelkkä some ei riitä

Kuvituskuva 1

Mikko Pietilä

Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja

Sosiaalinen media on moninkertaistanut yksittäisen ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa tärkeiksi kokemiinsa asioihin. Sopivasti kantaa ottavalla päivityksellä saa nopeasti mielipiteensä esiin ilman perinteisen median välikäsiä. Parhaimmillaan luodaan tulipalon tavoin leviäviä kansanliikkeitä.

Samalla syntyy mahdollisuus mielipiteiden polarisoitumiselle. Asioita ei tarvitse enää sopia, eikä kompromisseja hakea. Kukin voi pitäytyä omassa kuplassaan, omassa totuudessaan.

Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Ei edes keskustelujen jälkeen.

Mihin enää tarvitaan kankeita päätöksentekorakenteita, kun asiaansa saa ajettua sujuvasti älylaitteensa välityksellä aikaan ja paikkaan katsomatta?

Lääkärikuntakaan ei ole immuuni ilmiölle mutta on onneksi siltä pääosin välttynyt. Lääkäritkin voidaan luokitella esimerkiksi iän, uran vaiheen, erikoistumisalan tai työskentelypaikan ja -paikkakunnan mukaan monin tavoin. Terveydenhoitojärjestelmän myllerrys ei ainakaan vähennä uhkaa, että jäsenistö pirstaloituu yhä pienempiin segmentteihin.

Toistaiseksi pilkkoutuminen on pystytty estämään ja yhtenäisyys on säilynyt. Kollegiaalisuuden liima on pitänyt saumat tiiviinä.

Sosiaalisen median rooli lääkärikunnan asioiden setvimisessä on kuitenkin selvästi kasvussa. Lääkäriliitossakin seurataan tarkoin kollegakunnan tervetullutta mielipiteenvaihtoa sosiaalisessa mediassa.

Käytännön tavoitteista ja toimista päätetään kuitenkin vaaleilla valitussa valtuuskunnassa, sen valitseman hallituksen kokouksissa ja hallituksen asettamissa valiokunnissa sekä työryhmissä.

Näiden ulkopuolelta voi saada äänensä kuuluviin, mutta käytännön toimien varmistaminen jää epävarmaksi.

Valtuuskunnan jäsenen vaikutusmahdollisuudet ovat suoremmat. Hän voi nostaa valtuuskunnassa esille haluamiaan asioita. Toukokuun 18. päivä alkavassa, kolmivuotisen valtuuskuntakauden viimeisessä sääntömääräisessä kokouksessa käsitellään useaa valtuuskunta-aloitetta. Jos aloite saa enemmistön kannatuksen, se etenee konkreettisiin toimiin.

Olen päässyt Lääkäriliiton toimintaan mukaan muun muassa luottamusmiehenä, aluepäällikkönä ja valtuuskunnan jäsenenä. Sittemmin olen osallistunut valtuuskunnan työhön ensin varapuheenjohtajana ja yhdeksän viime vuotta puheenjohtajana.

Kaikki ei ole ollut helppoa, mutta hankalimmista jaksoista olen oppinut eniten. Tärkein opetus on se, että onnistumisen perusedellytys on toimiva yhteistyö ja keskinäinen kommunikaatio.

Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä. Ei edes keskustelujen jälkeen.

Keskustelun jälkeen enemmistön päätökseen on kuitenkin tyytyminen. Yhdessä tekemällä on useimmiten päästy hyvään lopputulokseen – ei aina heti alun perin tavoiteltuun, mutta pienin askelin on edetty oikeaan suuntaan. Riippumatta työnantajasta, erikoisalasta, uran vaiheesta tai työskentelypaikkakunnasta lääkärikuntaa yhdistäviä tekijöitä on edelleen enemmän kuin hajottavia. Tämän yhtenäisyyden vaaliminen on tärkeää – yhtenäisen lääkärikunnan näkemyksiä ei nytkään voida ylenkatsoa. Hajallaan olevan helpostikin.

Asiat eivät Lääkäriliitossakaan tapahdu itsestään, vaan niitä tehdään. On valtuuskunnan vaalivuosi ja uusille tekijöille avautuu mahdollisuuksia tulla mukaan. Kuten asiaan kuuluu, jäsenryhmien edunvalvonnalliset painotukset noussevat esille.

Kun vaalit on käyty ja vaikuttajat valittu, uuden valtuuskunnan on kuitenkin taas aika tehdä yhdessä työtä lääkärikunnan eteen. Lähde mukaan työhön – se antaa enemmän kuin ottaa. Lääkäriliitto on hyvä paikka vaikuttaa.

Lisää aiheesta

Kansainvälistä keskustelua
Onko ääni muuttunut sote-kellossa?
Suomen Lääkärit 2017 -julkaisu on ilmestynyt

Kirjoittajat
Mikko Pietilä
Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hoitosuhteen jatkuvuus huolettaa

Yleislääketieteen toimijoiden kannanotto vaatii riittäviä yleislääkäripalveluita uusiin sote-rakenteisiin.

Ajassa
Kanta-Häme saa palliatiivisen poliklinikan

Syyskuun alussa aloittava poliklinikka toimii syöpätautien tulosyksikössä.

Ajassa
Hoitosuhteen jatkuvuus huolettaa

Yleislääketieteen toimijoiden kannanotto vaatii riittäviä yleislääkäripalveluita uusiin sote-rakenteisiin.

Kommentti
Urheilu-uutinen Turusta

Olut poistuu kiekkohallin hanoista – mutta minne?

Ajassa
Hoitoa lapsen näkökulmasta

Uusi lastensairaala avautuu syksyllä. Kurkkaa jo tästä sairaalan sisälle.

Ajassa
Valvira muuttaa linjaustaan opintojen kymmenen vuoden keston tulkinnassa

Jatkossa opinnot luetaan alkaneeksi vasta kyseiseen ammattiin johtavien opintojen alusta.

Ajassa
Kuinka kauas työnantaja voi määrätä töihin?

Lääkärin halutaan yhä useammin työskentelevän monessa työpisteessä.

Kolumni
Lääkäri määrää ja potilas tottelee

Mitä oikeasti tiedän potilaani päivittäisestä elämästä, pohti Mikko Lehtovirta – ja päätti opiskella toisen tutkinnon.