• Kati Myllymäki

Toiminnan johtamisesta

Kuvituskuva 1

Kati Myllymäki

toiminnanjohtaja

Suomen Lääkäriliitto

Tänä syksynä olemme saaneet nauttia muutamista harvinaisen kauniista, aurinkoisista ja lämpimistä päivistä. Lämmin ja aurinkoinen intiaanikesä oli myös syyskuussa vuonna 1909, kun Helsingissä Tieteellisten seurojen talolla Finska Läkaresällskapetin yleisessä kokouksessa kokouksen puheenjohtaja, psykiatrian professori Christian Sibelius luki haminalaisen piirilääkäri Alfred Theodor Ehrströmin kirjoittaman ehdotuksen (11 Nyström S, toim. Vapaus, terveys, toveruus – Lääkärit Suomessa 1910–2010. Fennomed 2010.):

"Vore icke tiden inne för Finlands läkare att sammansluta sig till ett allmänt förbund med uppgift att upprätthålla ock förkofra läkarens ekonomiska och sociala ställning?"

Perusterveydenhuollon vahvistamista edelleen vaadimme.

Silloiset kollegat näkivät tarpeelliseksi päästä kielikysymyksen yli, olihan lääkärikunnalla erikseen kieliperusteella Lääkäriseura Duodecim ja Finska Läkaresällskapet.

Paljon on muuttunut 108 vuoden aikana: maailma, Suomi, lääketiede ja lääkärikuntakin.

Paljon on samaakin. Lääkäriliiton perustamisen aikoihin lääkärien määrä oli kasvussa, kilpailu kovenemassa ja pelättiin kollegiaalisuuden rapautumista. Terveydenhuollon lainsäädäntöä rakennettiin, ja ammattikunta koki tarvitsevansa edustajaa suhteessa valtioon, kuntiin, vakuutusyhtiöihin ja sairauskassoihin. Lisäksi nähtiin tarve perustaa oma välitys- ja kunniatuomioistuin sovittelemaan lääkärien keskinäisiä välejä ja hillitsemään epälojaalia kilpailua. Viisaita olivat nuo kollegamme yli sadan vuoden takaa.

Sote-uudistus, lääkärimäärän raju kasvu, digitalisaatio, lääketieteen ja teknologian huima kehitys haastavat ammattikuntaamme. Eettiset kysymykset ja oikean kollegiaalisuuden ylläpitäminen ovat jokaisen lääkärin arkea. Lääkäriliiton kannat muodostetaan jäsenistön, aluetoimintamme, valtuuskuntamme ja hallituksen voimin. Lääkäriliiton toimisto ja toiminnanjohtaja palvelevat koko jäsenkuntaa.

Terveyspolitiikka ja yhteiskunnallinen keskustelu ei ole pelkkää sotea. Eduskunnassa käydään tämän syksyn aikana keskustelu eutanasiaa koskevasta kansalaisaloitteesta. Lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamista valmistellaan ministeriössä, samoin ammattihenkilölain muuttamista.

Virkaehtosopimusneuvottelut ovat käynnistymässä ja työaikakysymykset nousevat neuvottelupöytään. Kilpailukykysopimuksen työajan pidennys ja lomarahojen leikkaus kirvelevät edelleen. Päivystysasetuksen ja erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen vaikutukset muuttavat sairaaloiden arkea. Perusterveydenhuollon vahvistamista edelleen vaadimme – ammattijärjestö ei sitä haastetta voi yksin ratkaista.

Eläkkeelle juuri jäänyt toiminnanjohtajamme Heikki Pälve on antanut suuren panoksen ammattikuntamme ja suomalaisen terveydenhuollon hyväksi sekä puheenjohtajana, lakkokenraalina että toimistomme kapteenina. Kiitämme Heikkiä myös erinomaisesta toiminnasta Euroopan lääkärijärjestöissä ja Maailman Lääkäriliitossa.

Tästä on hyvä jatkaa. Otan liiton toimiston ohjat käsiini innostuneena ja iloisena. Paljon on tehtävää, mutta olemme vahvoja yhdessä ja yhdessä me onnistumme.

Lisää aiheesta

Verkkouutiset jäävät kesätauolle
Högklassig forskning ger god vård i framtiden
Terveysalan innovaattorit koolla

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto
Kirjallisuutta
1
Nyström S, toim. Vapaus, terveys, toveruus – Lääkärit Suomessa 1910–2010. Fennomed 2010.

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.