Kiitos vuonna 2021 käsikirjoituksia arvioineille

Kiitos vuonna 2021 käsikirjoituksia arvioineille

Vertaisarvioijat ovat hitaasti uusiutuva luonnonvara, jota ilman tieteellinen lehti ei tule toimeen. Kuluneen vuoden aikana Lääkärilehteen lähetettiin 199 tieteellistä käsikirjoitusta, joista lähes kaikki lähetettiin toimituksen ulkopuoliseen vertaisarviointiin. Tänä vuonna arviointityö jakautui aikaisempaa suuremmalle joukolle. Vertaisarviointipyyntöihimme vastasivat myöntävästi tällä aukeamalla luetellut 309 oman alansa asiantuntijaa. Lämmin kiitos jokaiselle!

Pertti Saloheimo Lääketieteellinen Päätoimittaja

Kiitos vuonna 2020 käsikirjoituksia arvioineille

Kiitos vuonna 2020 käsikirjoituksia arvioineille

Tieteellisiä käsikirjoituksia on kuluneen vuoden aikana saapunut Lääkärilehteen 203, joista 197 lähetettiin toimituksen ulkopuoliseen vertaisarviointiin. Koronavuosi ei vähentänyt käsikirjoitusten määrää vaan päinvastoin: edellisen vuoden luvut olivat 162 ja 153, joten vertaisarviointia on tänä vuonna tarvittu aikaisempaa enemmän. Työn ovat tehneet tällä aukeamalla luetellut 288 suomalaista asiantuntijaa, jotka ansaitsevat lämpimät kiitokset.

Pertti Saloheimo

Kiitos vuonna 2017 käsikirjoituksia arvioineille

Kiitos vuonna 2017 käsikirjoituksia arvioineille

Käsikirjoitusten vertaisarviointi on tieteellisen ­julkaisun olennainen tunnusmerkki. Työ tehdään ilman korvausta, se on talkootyötä tieteen hyväksi ja Lääkärilehdessä viime kädessä potilaiden ­parhaaksi. Vertaisarvioijien työn tuloksena voimme tarjota lukijoillemme kriittisesti arvioituja alkuperäis­tutkimuksia, luotettaviksi katsottuja katsauksia ja muita laadukkaita tiedeartikkeleita.

Nivelreuman hoitoon ja seurantaan on perehdyttävä perusterveydenhuollossakin

Nivelreuman hoitoon ja seurantaan on perehdyttävä perusterveydenhuollossakin

Nivelreuma on hoitamattomana invalidisoiva sairaus, mutta tarmokkaalla hoidolla taudin eteneminen voidaan estää valtaosalla potilaista. Hyvä hoitotulos edellyttää potilaan ja hoitotiimin yhteistyötä. Kaikilla terveydenhuollon tasoilla vaaditaan osaamista: perusterveydenhuollossa on osattava epäillä tautia, erikoissairaanhoidossa tehdään diagnoosi ja aloitetaan remissioon tähtäävä hoito. Kun hoitotulos on saavutettu ja tilanne stabiloitunut, tarvitaan järjestelmällistä seurantaa. Sen hoitaa reumasairauksiin perehtynyt lääkäri, mutta se voi tapahtua muuallakin kuin erikoissairaanhoidon yksikössä.

Laura Pirilä, Kari Puolakka

Muut 50-52/2015 Kommentteja

Vajaaravitsemus uhkaa vaikeasti kehitysvammaisia

Vaikea-asteiseen kehitysvammaan liittyy lähes aina liitännäisvammoja ja -sairauksia. Yleisimpiä neurologisia liitännäistiloja ovat motorisin oirein ilmenevät CP-vammat sekä epilepsiat ja yleisimpiä neuropsykiatrisia liitännäistiloja autismikirjon häiriöt (1). Kehitysvammaisten henkilöiden tavallisimpia somaattisia pulmia ovat osteoporoosi, hengitysteiden limaisuus sekä ruoansulatuskanavan pitkäaikaissairaudet, kuten ummetus ja refluksitauti.

Maria Arvio

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030