Etusivu » Kommentti

Rautaa rinnan alle
Julkaistu 18.04.2011 08.47

Jopa 20 %:lla fertiili-ikäisistä naisista on anemiaa aiheuttava raudanpuutos – Suomessa siis noin 250 000 naisella. Luku järkyttää.

Moni ajattelee, ettei se nyt paljoa merkitse – eihän raudanpuutos ole edes vaarallista. Vähättely on vaarallista.

Toki on tuttua, että raudanpuutos aiheuttaa kaikenlaisia oireita. Väsymys ilmenee jo ennen anemiaa, kun rautaioneja ei ole riittävästi elimistön kofaktoreiksi, ja entsyymien toiminta laiskistuu. Mutta väsymys vain pahenee, jos anemia pääsee kehittymään ja hapetus heikkenee. Lisäksi anemia aiheuttaa hiusten lähtöä, ärtyisyyttä, heikkoutta, picaoireilua, levottomia jalkoja ja kynsien hapertumista. Noidenkin kanssa voinee elää, mutta pahimmassa tapauksessa tulee hedelmättömyyttä, näköhäiriöitä ja retinopatiaa, nielemisvaikeuksia ja immuunipuutoksia.

Kun ajatellaan, että tällaisia oireita potee parisataatuhatta naista, alkaa miettiä mitä tämä merkitsee mm. väestön kasvulle, ihmisten keskinäiselle hyvinvoinnille ja sosiaalisille suhteille, naisten tuottavuudelle työelämässä ja heidän omalle elämänlaadulleen. Hufvudstadsbladetissa oli taannoin kirjoitus, jossa ravitsemustieteilijä (sic!) suositti teinitytöille kasvisruokavaliota ja ylisti sen merkitystä lähes metafyysisin käsittein. Triviaalikäsityshän on, että nuoret tytöt eivät voi syödä meheviä paisteja tai verisiä maksapihvejä – ne ovat ehkä jotenkin liian maskuliinisia. Tyttöjen pitää syödä kiltisti vihanneksia, jukurttia ja hedelmiä – ehkä korkeintaan joku wokki, thairuoka tai suši. Monet naiset ovat kai menneet lankaan ja luulevat, että ”punaisen” lihan syöminen on jotenkin vaarallista tai epänaisellista. Lihan ja kunnon ruoan syömiseen liittyy riittimäinen pelko, ja nuoret, nykyaikaiset, urbaanit naiset syövät liian vähän ja liian ravinteetonta ruokaa. Tai ainakin he syövät liian vähän rautaa, se on varmaa. Taustalla saattaa on jonkinlainen häveliäisyys tai peräti rooliajattelu, josta vain vanhat jääräpäiset sisätautilääkärit viitsivät äksyillä Lääkärilehden palstoilla.

Kun – tavoistani poiketen – kirjoitin yleisöosastokirjoituksen jossa moitin moista ravitsemustieteilijää, joka suosittaa kasvisravintoa menstruoiville tytöille ja naisille, sainkin aikamoisen vastakirjoitusten ryöpyn. Joukossa oli tosin yksi viisas äiti, joka oli huolissaan tyttärensä ruokavaliosta. Mutta suuri yleisö raivostui, että miten lääkäri saattaa kirjoittaa, että naisten pitää syödä oikein ”punaista lihaa”. Sillä ei ollut merkitystä, että esiinnyin kirjoituksessa hematologina. En tiennyt pitikö nauraa vai itkeä, kun joku pohjalainen mies kirjoitti omana näkemyksenään, että dosentti Paul on varmaan Karjakunnan tai ties minkä puolesta lobbaaja. Enempi itketti.

Totuus nimittäin on, että tyttöjen ja naisten pitää syödä suhteessa miehiin enemmän lihaa, siipikarjatuotteita ja sisäelinruokia. Menstruoiva nainen tarvitsee orgaanista rautaa, jottei hän aneemistu, ja orgaanista rautaa saa kätevimmin ja varmimmin vain lihasta, siipikarjasta ja sisäelinruoista, kuten veriruoista, maksasta ja munuaisesta. No, onhan rautaa muissakin ruoissa, kuten kerrassaan loistavasta suomalaisesta Fineli-tietokannasta ilmenee (http://www.fineli.fi – käy ihmeessä katsomassa!). Kalassa, vihanneksissa ja maitotuotteissa ei ole rautaa. Jos meillä on arkkityyppisiä näkemyksiä miesten ja naisten ruoista, on niiden aika muuttua. Suomalaisten naisten on syötävä enemmän lihaa, broileria, veripalttua, maksapihvejä ja vaikkapa munuaiskeittoa – niissä on rautaa ja ne maistuvat hyviltä. Naiset – iskekää häpeämättä rautaruokien kimppuun ja jättäkää mahanpuruja aiheuttavat rautatabletit. Ei rauta tableteista muutenkaan imeydy kunnolla, epäorgaanista rautaa kun on. Orgaaninen rauta, jota on karnivori-ihmisen ruoassa, imeytyy moninkertaisesti paremmin kuin rautapillereistä. Sitä paitsi liharuoka on hyvää.

Robert Paul

 

Edellinen Seuraava Lisää kommentteja  
Osallistu keskusteluun Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Samasta aiheesta aikaisemmin
Uusimmat kommentit

Miksi 12 päivystävää erikoisalaa?30.11.2015

Vajaaravitsemus uhkaa vaikeasti kehitysvammaisia27.11.2015

Uusi työkalu terveyspalvelujen arviointiin27.11.2015

Lukunautinnosta26.11.2015

Asiantuntijuuden sietämätön raskaus 23.11.2015

Sote on enää toteutusta vailla20.11.2015

Vakava sairaus koskettaa parisuhdetta20.11.2015

Lääkäripaneeli antaa arvokasta palautetta19.11.2015

Ammattitaito on välittämistä, ei valittamista16.11.2015

Mitä intohimosta työhön seuraa?13.11.2015

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015