Etusivu » Kommentti

Terveydenhuolto pois kunnilta
Julkaistu 02.02.2012 11.00

Hallituksen keskeisin uudistustavoite ja tämän kevään suuri poliittinen kiista on kuntauudistus. Terveydenhuollon järjestämisuudistus on ollut halvaannuksissa jo yli vuoden odottaen kuntauudistuksen etenemistä. Kooma jatkuu helposti yli kunnallisvaalien ensi vuoteen. Siksi on perusteltua ryhtyä rakentamaan terveydenhuollon järjestämis- ja rahoituspohjaa irrallaan kuntarajojen siirtelystä.

Kunnan merkitys palvelujen kotipaikkana on vähentynyt, ja kunnan kyky toimia itsenäisenä on hyvin harvinaista. Toisen asteen kouluun mennään keskuskuntaan, erikoissairaanhoito ei ole koskaan oman kunnan käsissä ja perusterveydenhuoltokin vain harvoin. Työssä käydään toisessa kunnassa.

Uusi kuntakartta – todellinen tai ei – on jo vuotanut julkisuuteen. Kuntien lukumäärä olisi sen perusteella vähenemässä yli 340:sta noin 70:een. Pääministeri Katainen on sanonut, että vaalikauden lopulla kuntien määrä olisi noin sata. Oppositio on jo ilmoittanut repivänsä suunnitelman riekaleiksi, vaikkei sitä ole vielä edes julkistettu. Elefanttien käydessä valtataistoon on pelättävissä, että pääasia jää jalkoihin. Rakentavaa keskustelua on turha odottaa.

Samalla kun maassa käydään mielikuvatais
telua kuntamäärästä, on unohtumassa, että 
kuntien määrä on vain keino pyrkiä itse päämäärään – julkisten palvelujen turvaamiseen 2020-luvulla.

Siihen tavoitteeseen Suomessa riittää alle kymmenen terveydenhuollon järjestäjää ja muutama valtakunnallinen rahoittaja. Kaikki toistaiseksi esitetyt luvut kuntien määräksi ovat terveydenhuollon järjestämisen kannalta liian suuria. Sitä taustaa vasten nyt julki tulleet pohdinnat terveydenhoidon irrottamisesta kuntapohjasta ovat perusteltuja.

Nykyaikaisen terveydenhuollon tehokkaan toiminnan kannalta on välttämätöntä, että terveyspalvelut järjestetään yhtenä kokonaisuutena. Erikoissairaanhoidon turvaamiseen vaadittavat toimet ovat täysin toisia kuin sosiaalihuollossa tarvittavat. Potilaan hoidon kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja-aita on matala. Tämä vaatii vähintään nykyisten keskikokoisten sairaanhoitopiirien suuruisia kokonaisuuksia palveluja järjestämään – ei välttämättä tuottamaan.

Sosiaalihuolto on suunnitelmissa aina kytketty kiinteästi terveydenhuoltoon. Yhteistyötä tarvitaankin erityisesti vanhustenhuollossa, vammais- ja päihdehuollossa, mutta kytkennän tulisi olla toiminnallinen eikä hallinnollinen tai poliittinen. Myös järjestämispohjan suuruusvaatimukset sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat hyvin erilaiset.

Oppia on saatavissa pohjoismaista. Otetaan terveydenhuollon järjestämisvastuu – ja siihen liittyvä valtionosuus – kunnilta pois. Väestöltään Suomen kokoisessa Tanskassa terveydenhoidon hoitaa viisi suuraluetta. Kuntauudistuksessa kuntien määrä vähennettiin 271:stä 71:een, mutta terveydenhoito keskitettiin pääosin viidelle toimijalle. Ruotsissa terveydenhuollosta huolehtii 18 maakäräjää, ja Norjassakin järjestämisvastuuta on keskitetty. Kunnan monopoli palvelujen tuottajana on näissä maissa jo purettu. Siten on haettu tuotannollista tehokkuutta ja voitu rekrytoida kaikki lääkärit tuottamaan julkisia palveluita.

Mitä oikeaa itsenäisyyttä on kunnalla, jonka budjetista yli puolet menee ylikunnallisiin organisaatioihin? Kuntia tulee yhdistää – sirpaleisen kuntakentän aika on ohi. Terveydenhuolto pelastetaan vain irrottamalla se kunnallisesta ohjauksesta, rahoituksesta ja tuotantomonopolista. Turvataan sille pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan mukainen vahva julkinen järjestäminen ja riittävän suuri rahoituspohja.

Heikki Pälve
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Pääkirjoitus Lääkärilehdestä 5/2012 (3.2.2012).

 

Edellinen Seuraava Lisää kommentteja  
Osallistu keskusteluun Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Samasta aiheesta aikaisemmin
Uusimmat kommentit

Aseita vaalitaisteluun29.01.2015

Kuka hoitaa ja missä?26.01.2015

Akavan tulevaisuus22.01.2015

Luovuus, oppiminen ja sitkeys19.01.2015

Seurausta kannattaa epäillä syystäkin15.01.2015

Olet sitä mitä luet14.01.2015

Lääkäri sairastaa inkognito12.01.2015

Vakaumus, veljeys, tasa-arvo08.01.2015

Onko se niin paha, 
ettei aina kaikkea muista17.12.2014

Usko potilasta ja tee ilmoitus!15.12.2014

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015