Etusivu » Kommentti

Hyvä, paha morfiini
Julkaistu 26.03.2012 11.55

Morfiinissa kiteytyy lääketieteen vaativuus. Sama aine lievittää vaikean kivun, mutta voi huumeriippuvaisuuden kautta myös tuhota elämän. Metadoniskandaali teki kollegakunnan ylivarovaiseksi opioidien suhteen 1980-luvulla. Hitaasti ja pitkään vaikuttavien opioiditablettien tulo markkinoille 1980-luvun loppupuolella mahdollisti kivun hyvän hoidon suurimmalle osalle syöpäpotilaista. Oikein annostellun opioidin hankalin haitta oli ummetus.

Lääketeollisuus haki pitkävaikutteisille opioideille laajempia markkinoita muistakin kroonisista kivuista. Useita ohjeita, kotimaisia ja kansainvälisiä, on kirjoitettu. Tästä huolimatta lääkärin määräämistä opioideista on tullut ongelma myös Suomessa. Jopa nuorille psyykkisesti hauraille moniongelmaisille potilaille määrätään opioideja epämääräisiin kiputiloihin. Lopulta potilaat päätyvät kipuklinikoihin opioidivierotukseen.

Yhdysvalloissa, josta opioidien laajamittainen markkinointi kroonisiin kipuihin sai alkunsa, ollaan joissain osavaltioissa rajoittamassa opioidien käyttöä syöpäkipujenkin hoidossa määräämällä annoksille ylärajat. Näin on opioidipolitiikka taas heilahtamassa taaksepäin. Opioiditutkimus on nostanut esiin myös uusia huolenaiheita.

Opioideilla on vaikutuksia immuunijärjestelmään. Erilaisissa in vitro -malleissa on osoitettu opioidien voivan edistää syöpäsolujen kasvua. Tämän tiedon kliinistä merkitystä ei tunneta, koska sitä ei pystytä tutkimaan moninaisten muuttujien vuoksi. Tiedetään myös, että voimakas kipukin vähentää vastustuskykyä. Lääkärilehden tuore uutiskirje ja nettiuutinen kertoivat Anesthesiology-lehdessä julkaistuista kahdesta artikkelista, joista toisessa osoitettiin opioidien lisäävän syöpäsolujen kasvua. Epidemiologisessa tutkimuksessa myy-opioidireseptorin toimintaa vähentävät mutaatiot yhdistettiin pidempään elossaoloon rintasyöpäpotilailla. Kyseistä reseptoria aktivoivat paitsi morfiini, myös endogeeniset opioidit, joiden tuotanto lisääntyy stressissä, joka kova kipukin on.

Istuimme kesällä 1995 farmakologikollegoiden kanssa pubissa St. Andrewssa pidetyn opioidikokouksen tauolla. Pohdimme morfiinin aiheuttaman ummetuksen ongelmaa. Professori emerita Liisa Ahtee ehdotti, että opioidiantagonistiin kannattaisi lisätä metyyliryhmä, jolloin aine ei mene aivoihin, mutta estää morfiinin pahat vaikutukset suolen seinämässä. Mainitut muutkin haitat saattavat estyä perifeerisillä opioidiantagonisteilla.

Kovaa kipua täytyy edelleenkin hoitaa opioideilla, jos muut menetelmät eivät tehoa. Syöpäkirurgian aikana ja hoidettaessa syöpäpotilaita kannattaa panostaa myös muihin tehokkaisiin kivunhoitomenetelmiin, jotta opioidiannoksia ei tarvitse nostaa turhan suuriksi. Näin vähenevät myös opioidien muut haittavaikutukset, kuten ummetus. Tutkimus perifeerisesti vaikuttavien opioidiantagonistien osalta tulee varmasti myös kiihtymään.

Eija Kalso
LKT, professori Eija Kalso on Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani ja HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

 

Edellinen Seuraava Lisää kommentteja  
Käynnistä keskustelu aiheesta Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Uusimmat kommentit

Miksi 12 päivystävää erikoisalaa?30.11.2015

Vajaaravitsemus uhkaa vaikeasti kehitysvammaisia27.11.2015

Uusi työkalu terveyspalvelujen arviointiin27.11.2015

Lukunautinnosta26.11.2015

Asiantuntijuuden sietämätön raskaus 23.11.2015

Sote on enää toteutusta vailla20.11.2015

Vakava sairaus koskettaa parisuhdetta20.11.2015

Lääkäripaneeli antaa arvokasta palautetta19.11.2015

Ammattitaito on välittämistä, ei valittamista16.11.2015

Mitä intohimosta työhön seuraa?13.11.2015

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015