Ajan­kohtai­sta

Salainen klinikka avaa ovensa

Paperittomille on tulossa mahdollisuus lääkärin hoitoon, kun vapaaehtoisvoimin toimiva klinikka aloittaa toimintansa pääkaupunkiseudulla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/jalkavilina_Pixmac000058878583.jpg

Paperittomille on tulossa mahdollisuus lääkärin hoitoon, kun vapaaehtoisvoimin toimiva klinikka aloittaa toimintansa pääkaupunkiseudulla.

Paperittomia hoitava klinikka – Global clinic – tulee olemaan auki kerran viikossa muutaman tunnin ajan. Klinikalla on vain perustyövälineitä: stetoskooppi, verenpainemittari ja oftalmoskooppi. Laboratoriokokeita ei voida ottaa.

– Lääkärillä on vain silmät, korvat ja kädet käytössään, Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja, päihdelääkäri Pekka Tuomola summaa. Hän on mukana toiminnan suunnittelussa. Diakonissalaitos tukee paperittomien hoitoa, muttei järjestä sitä.

Työ on vähän kuin kehitysmaalääketiedettä. Siksi tarvitaan klinikalla työskentelevien lääkäreiden lisäksi eri alojen erikoislääkäreitä, jotka voivat tarvittaessa antaa puhelinkonsultaatiota. Myös vapaaehtoisia, kielitaitoisia ­ihmisiä tarvitaan puhelintulkeiksi.

Klinikalla työskentelevien vapaa­ehtoisten lääkäreiden täytyy olla Suomessa laillistettuja lääkäreitä, sillä työnantajaa, joka ottaisi työnantajavastuun, ei ole.

Taustoja ei kysellä

Suomessa terveyskeskusten palvelut kuuluvat kuntalaisille. Päivystykseen voi hätätilanteessa mennä kuka vain, mutta paperittomalle sieltä tulee 167 euron lasku.

– Sellaisia rahoja ei paperittomilla ole. Jos he eivät pysty maksamaan, tappio jää sairaalalle. Käytännössä tällaiset kulut kasautuvat pääkaupunkiseudun kunnille, koska täällä paperittomia on eniten. Olisi parempi, että kulut maksaisi valtio.

Monet paperittomat siirtolaiset eivät edes uskaltaisi käyttää julkisia palveluita.

– Tiedetään, että synnyttäjästä on joskus ilmoitettu poliisille. Siinä ilmoittaja on rikkonut vaitiolovelvollisuutensa, mutta kenellepä paperiton valittaisi, Tuomola sanoo.

Klinikalla ei kysellä ihmisten taustoja. Ovelta ei käännytetä myöskään suomalaisia potilaita. Klinikalla käytetään Suomen lakien ja asetusten mukaista sairauskertomusjärjestelmää, mutta potilaan itsestään antamia tietoja ei yritetä tarkistaa. Potilastietokantoihin potilaat kirjataan pysyvällä nimimerkillä.

Keskustelukin auttaa

Paperittomien siirtolaisten hoidosta on Suomessa kokemusta esimerkiksi Pro-tukipisteellä, joka ajaa seksityötä tekevien oikeuksia. Heidän kokemustensa perusteella on arvioitu paperittomien siirtolaisten hoidontarpeita. Oletetaan, että erilaiset tulehdukset ja iho-ongelmat ovat tyypillisiä vaivoja. Myös psykosomaattiset vaivat lienevät tavallisia.

– Niihin on tarjota keskusteluapua. Moni vaiva hoituu silläkin, Tuomola arvioi.

Klinikalta saa myös lääkkeet, mikäli niitä klinikan varastoissa on. Paperittomat eivät saa Kela-korvauksia ja niinpä lääkkeet tulisivat heille kalliiksi.

Klinikalla on tarkoitus pitää tavallisimpia lääkkeitä: ainakin yleisimpiä antibiootteja, lääkerasvoja ja särkylääkkeitä. Lääketehtailta toivotaan lahjoituksia.

Jos potilaalla on vakavampia vaivoja, salaisen klinikan lääkäreillä on vain vähän keinoja. – Henkeä uhkaavissa tilanteissa potilaan voi lähettää sairaalaan. Muuten ei ole paljon vaihtoehtoja, Tuomola sanoo.

Hertta Vierula
Kuva: Radu Razvan/Pixmac

Lue juttu kokonaisuudessaan perjantaina 28.1. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030