Ajan­kohtai­sta

BNCT-täsmäsädehoito saa jalansijaa

Tuore tutkimus vahvistaa Suomessa kehitetyn boorineutronisädehoidon tehon. Menetelmä on jo löytänyt oman lokeronsa syöpähoitojen kentällä, ja kansainvälinen kiinnostus on suurta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/BNCT.jpg

Suomessa kehitetty BNCT- eli boorineutronisädehoito alkaa saada entistä tukevampaa jalansijaa syövän hoidossa.

Tuoreet International Journal of Radiation Oncology-lehdessä julkaistut tutkimustulokset vahvistavat, että menetelmällä saadaan hyviä hoitotuloksia pään ja kaulan alueen uusiutunutta syöpää sairastavilla potilailla, joiden kasvaimeen perinteiset syöpähoidot eivät ole tehonneet ja ennuste on huono.

HYKS:n syöpäklinikassa tehty yli 6 vuoden tutkimus käsitti 30 potilasta, joista 76 %:lla hoitovaste oli hyvä. 2 vuoden seurannassa 30 % potilaista oli hengissä, ja parhaimmillaan hoitovaste on kestänyt jo lähes 6 vuotta.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin Timo Atulan mukaan BNCT on jo löytänyt oman lokeronsa syöpähoitojen kentällä, eikä hoito ole enää puhtaasti tutkimuksellista. Kaikkiaan hoitoa on annettu jo yli 200 potilaalle.

BNCT-hoitopalveluita tuottavan Boneca Oy:n toimitusjohtaja Seppo Pakkala toteaa, että näytöt kannustavat jatkamaan panostusta hoidon kehittämiseen ja hoitopalvelujen tuotantoon. Hoitoja halutaan laajentaa myös muualla kehossa oleviin kasvaimiin, joille ei ole parantavaa hoitoa.

– Koska BNCT-hoito on tervettä kudosta säästävää, tuntuisi järkevältä antaa sitä pään ja kaulan alueen syöpiin jo ensivaiheessa, jolloin potilaat säästyisivät laajoilta leikkauksilta. BNCT:n ottaminen ensilinjan hoidoksi edellyttää kuitenkin vielä lisätutkimuksia, Pakkala kertoo.

Suomalainen hoito kiinnostaa maailmalla

HYKS:n syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Leena Kankaanranta pitää tuoreita tutkimustuloksia merkittävänä asiana neutronisädehoitotutkimuksessa ja hadronterapian alueella.

– Tämä on alku uudelle sädehoidon aikakaudelle, ja merkitsee osalle syöpäpotilaita uutta hoitomahdollisuutta ja ikkunaa paranemiseen syövän paikallisen uusimisenkin jälkeen.

Kankaanranta toivoo, että BNCT-tutkimuksen erikoisosaaminen ja ykkösaseman säilyttäminen Suomessa taataan riittävin resurssein.

Hoitoa saa Euroopassa vain Suomessa, VTT:n omistaman tutkimusreaktorin yhteyteen rakennetulla hoitoasemalla. Hoitotoimintaa on myös Japanissa ja Taiwanissa.

– Hoitokyselyjä tulee ympäri maailmaa. Mielenkiintoa ja tarvetta hoidolle on erittäin runsaasti. Noin 6 % hoidetuista potilaista on tullut ulkomailta, Kankaanranta toteaa.

Seppo Pakkalan mukaan yksittäinen hoito maksaa 30 000 euroa.

BNCT on ainoa syövän sädehoitomuoto, jossa säde kohdistetaan biologisesti syöpäkasvaimeen ja säteily syntyy kasvaimen sisällä. Boori kertyy kuljetusaineen avulla syöpäkasvaimeen, ja neutronisäteilytyksen aikana boori kaappaa hidastetut neutronit ytimeensä. Reaktion seurauksena syöpäsolut tuhoutuvat.

BNCT:n kaltaista hoitomenetelmää on kaivattu erityisesti potilaille, joille perinteisestä kirurgiasta ja sädehoidosta ei ole apua. Pään ja kaulan alueen syöpien lisäksi sillä on hoidettu myös melanoomaa.

Tutkimuksen mukaan kertaluonteisen BNCT-hoidon pääasiallinen sivuvaikutus pään ja kaulan alueen syövän hoidossa on suutulehdus, joka kestää noin 3–4 viikkoa. Lisäksi ilmeni väsymystä ja muutama luun kuolioalue. Yksi ihokuolioalue poistettiin onnistuneesti.

Boneca Oy:n omistavat HYKS-instituutti Oy, Sitra ja VTT Ventures Oy.

Miia Soininen
Kuva: Mikko Hinkkanen / HUS

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030