Ajan­kohtai­sta

Kenelle ei statiineja?

The Cochrane Library korjasi äskettäin tiedotetta, jonka se antoi tammikuussa statiinien käytöstä vähäisen sydän­tautiriskin potilailla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/statiinit.jpg

The Cochrane Library korjasi äskettäin tiedotetta, jonka se antoi tammikuussa statiinien käytöstä vähäisen sydän­tautiriskin potilailla. Tiedotteessa todetaan, että ­statiineista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä niille henkilöille, joiden sydän- ja verisuonitautien riski on pieni. Näyttö statiinien hyödyistä on vähäisempi niillä, joilla ei ole todettu sydän- ja verisuonitautia.

Keiden kohdalla statiineja pitäisi välttää, Dyslipidemioiden Käypä hoito -työryhmän jäsen, dosentti Hannu Vanhanen?

– Jos potilaalla ei ole muuta riski­tekijää kuin kolesteroli, pitää olla tarkkana. Jos kokonaiskolesteroli on kuitenkin yli 8 mmol/l tai LDL-kolesteroli yli 6 mmol/l, sitä voidaan pitää jo yksinään perusteena statiinihoidolle. Naisten sydäntautiriski kasvaa merkittävästi vasta postmenopausaalisesti, miehillä jo 40 ikävuoden jälkeen. Riskiä ei kuitenkaan pidä vähätellä nuoremmissakaan ikäryhmissä. Heillä hoidossa avainasemassa ovat ruokavalio, liikunta, tupakoimattomuus ja painonhallinta.

Miten sydäntautiriskiä arvioidaan?

– Dyslipidemian lisäksi valtimotautien kokonaisriskiin vaikuttavat ikä, sukupuoli, tupakointi, verenpaine, ylipaino ja sukurasitus. Käypä hoito -suosituksen mukaan suuren riskin ryhmään kuuluvat oireettomat henkilöt, joilla on riskitekijäkasauma, perinnöllinen dyslipidemia, hyvin korkea kolesteroli ja valtimotautien sukurasitus. ­Kokonaisriskin arvioinnin apuna voi käyttää SCORE-taulukoita tai FINRISKI-laskuria.

Mitä kuuluu dyslipidemioiden Käypä hoito -suositukselle?

– Käypä hoito -suosituksen uudistustyö on käynnissä.

Työryhmän puheenjohtajan, professori Matti J. Tikkasen mukaan suosituksen päivitykset valmistunevat vuonna 2012.

Tiina Lautala

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030