Ajan­kohtai­sta

Vauvan tarkkaavaisuus on osin geneettistä

Uuden tamperelaistutkimuksen tulokset osoittavat, että perinnölliset erot aivojen serotoniinitoiminnassa ovat yhteydessä tarkkaavaisuuden ja sosiaalisen vuorovaikutuksen varhaiskehitykseen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/suukkoja.jpg
Journal of Child Psychology and Psychiatry -lehdessä julkaistun tamperelaistutkimuksen mukaan perinnölliset erot aivojen serotoniinitoiminnassa ovat yhteydessä vauvan tarkkaavaisuuden ja sosiaalisen vuorovaikutuksen varhaiskehitykseen.

Tutkimuksessa havaittiin, että geenivariantit, joihin liittyy kohonnut keskushermostollinen serotoniinitoiminta, olivat yhteydessä verrattain vähäisempään tarkkaavaisuuden säätelyyn 7 kuukauden ikäisillä lapsilla. Lapset, joilla oli kyseinen geenivariantti, tekivät suhteellisesti vähemmän silmänliikkeitä heille esitetystä kasvokuvasta muihin samanaikaisesti esitettyihin kuviin.

- Tutkimuksen tulokset avaavat merkittävän uuden näkökulman lasten varhaiskehitykseen ja yksilöllisten käyttäytymispiirteiden syntymiseen, kertoo akatemiatutkija Jukka Leppänen Tampereen yliopiston psykologian oppiaineesta.

Geneettiset erot tarkkaavaisuuden perusprosesseissa ovat tärkeitä, koska ne voivat heijastua monimutkaisempien taitojen säätelyyn, kuten oppimiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja tunteiden hallintaan.

Tutkimus on osa tamperelaista vauvatutkimusta, jonka tavoitteena on selvittää kognitiivisten ja sosiaalisten taitojen kehittymistä varhaislapsuudessa. Psykologian oppiaineen Jukka Leppäsen ja Mikko Peltolan lisäksi hankkeeseen osallistuvat Kaija Puuran sekä Terho Lehtimäen tutkimusryhmät Tampereen yliopiston lääketieteen yksiköstä. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030