Ajan­kohtai­sta

Rahat ja rakenne uusiksi kerralla

Terveydenhuollon rahanjako ja palvelurakenne on uudistettava kerralla, katsoo ministeriön työryhmä raportissaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tervas7sami.jpg

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ei pystytä huolehtimaan ilman palvelurakenteen uudistamista. Tätä mieltä on työryhmä, joka luovutti loppuraporttinsa peruspalveluministeri Paula Risikolle tänään keskiviikkona.

Rportissa esitetään kolmea vaihtoehtoista mallia, jotka ottavat huomioon myös kuntien määrän mahdollisen vähenemisen. Työryhmä korostaa, että ehdotukset on tehty puhtaasti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja kansalaisten perusoikeuksien toteutumisen näkökulmasta.

Kolme mallia syynissä

Ensimmäisessä mallissa sosiaali- ja terveydenhuolto voitaisiin järjestää kaksitasoisesti siten, että noin 30–50 kuntaa vastaisi perustason tehtävistä. Yhteisistä erityispalveluista vastaavia alueita olisi viisi. Kunnilla olisi selkeästi nykyistä vahvemmat edellytykset huolehtia väestön sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä asiakkaiden tarpeenmukaisista palveluista.

Jos kuntien määrä säilyy suurempana, voitaisiin käyttää kuntien yhteistyöhön perustuvaa mallia. Kuntien muodostama alue tai suuri kunta olisi järjestämis- ja rahoitusvastuussa perustasosta sekä osasta erityispalveluja. Alueet ja suuret kunnat vastaisivat yhdessä muista erityistason palveluista. Perustasosta vastaavia kuntien muodostamia alueita tai suuria kuntia olisi yhteensä vajaasta 20:sta noin 50:een ja erityistasosta vastaavia alueita olisi viisi. Alueilla olisi selkeästi nykyistä vahvemmat edellytykset huolehtia väestön sosiaali- ja terveydenhuollosta ja asiakkaiden tarpeenmukaisista palveluista.

Kolmantena vaihtoehtona on, että vastuu koko sosiaali- ja terveydenhuollon toteuttamisesta olisi yhdellä kunnalla, jolloin kunta vastaisi kaikista tehtävistä perustasolta erityispalveluihin. Tällaisia kuntia Suomessa voisi olla alle 20. Kunnat pystyisivät itse huolehtimaan väestönsä tarvitseman koko sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarojen tasapainoisesta ja yhdenvertaisesta kohdentamisesta sekä palvelujen asiakaskeskeisestä toteuttamisesta.

Kaikissa ehdotetuissa malleissa säädettäisiin kansallisesti keskitettävien tehtävien hoitamisesta. Monikanavaisen rahoituksen aiheuttamia ongelmia on poistettaisiin vaiheittain

Ulla Järvi

Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030