Ajan­kohtai­sta

Eturauhasleikkaus hyödytti seurantaa enemmän

Eturauhassyövän leikkaushoitoa arvioitaessa tärkeintä on pohtia potilaan biologista ikää, ei kalenteri-ikää, sanoo seurantatutkimukseen osallistunut professori Mirja Ruutu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Eturauhanen-Pixmac000031650353.jpg
Eturauhassyövän käyttäytymiselle saatiin lisävalotusta NEJM:ssä julkaistussa tutkimuksessa. Siinä tutkittiin 695:tä paikalliseen eturauhassyöpään sairastunutta miestä, jotka jaettiin seurannan (n=348) ja radikaalileikkauksen ryhmiin (n=347).

Potilaat, joita oli Ruotsista, Suomesta ja Islannista, olivat alle 75-vuotiaita. Satunnaistetun tutkimuksen seuranta-aika oli 15 vuotta.

Prostatektomiaryhmästä 55 potilasta ja seurantaryhmästä 81 potilasta kuoli seuranta-aikana eturauhassyöpään.

Tutkimuksen mukaan seitsemän alle 65-vuotiasta potilasta tulee hoitaa, jotta vältetään yksi kuolema. Koko joukkoa koskeva luku on 15.

Prostatektomiaryhmässä heillä, joilla kasvain oli kasvanut kapselin läpi, oli 7-kertainen riski kuolla verrattuna potilaisiin, joilla näin ei tapahtunut.

Tutkimukseen osallistunut professori Mirja Ruutu muistuttaa, että suurin osa tutkimuksen syövistä oli kliinisesti todettuja eli ei enää pieniä.

– PSA-testauksella nykyisin löydettävien syöpien osalta tällainen tutkimus ei ehkä osoittaisi näin suuria eroja edes 20 vuoden seurannan aikana, Ruutu sanoo.

PSA-testaus on Ruudun mukaan sekä hyvä että huono menetelmä. Se löytää paljon myös ns. kilttejä syöpiä, mutta matalakaan PSA-arvo ei sulje pois erittäin aggressiivista syöpää.

– Jatkossa tärkeintä olisi tehdä perustutkimusta ja yrittää löytää eturauhassyövän aggressiivisuusmarkkeri.

Ruudun mukaan prostatektomiaa voi suositella T2-tyyppisen, palpoitavan, ei-levinneen eturauhassyövän hoitoon etenkin nuoremmilla potilailla. Jos odotettavissa olevaa elinikä muiden sairauksien takia on alle kymmenen vuotta, leikkaus ei hyödytä.

– Tärkeintä on pohtia potilaan biologista ikää, ei kalenteri-ikää. Pääsääntöisesti yli 70-vuotiaille ei suositella radikaaliprostatektomiaa, Ruutu muistuttaa.

Tutkimuksen tuloksista raportoitiin edellisen kerran vuonna 2008, 12 vuoden seuranta-ajan jälkeen.

Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030