Ajan­kohtai­sta

Lihakset kuntoon hormonikorvaushoidolla ja tehoharjoittelulla

Väitöstutkimuksen mukaan vaihdevuosioireisiin käytettävä hormonikorvaushoito ja hyppelyharjoitteita sisältävä tehoharjoittelu parantavat yli 50-vuotiaiden naisten lihasten kuntoa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000066206893.jpg

Väitöstutkimuksen mukaan vaihdevuosioireisiin käytettävä hormonikorvaushoito ja hyppelyharjoitteita sisältävä tehoharjoittelu parantavat yli 50-vuotiaiden naisten lihasten kuntoa.

FM Eija Pöllänen tarkasteli väitöstutkimuksessaan hormonikorvaushoidon ja tehoharjoittelun vaikutuksia geenien luentaan vaihdevuosi-ikäisten naisten lihaksissa. Lisäksi hän tutki sekä verenkiertoon erittyvien että lihaksessa paikallisesti tuotettujen sukupuolihormonien merkitystä lihasten kunnolle.

Pölläsen mukaan 50–57-vuotiailla naisilla estrogeeniä sisältävä hormonikorvaushoito tasapainotti joitain ikääntymiseen liittyviä muutoksia geenien luennassa. Myös fyysinen harjoittelu muutti myönteisesti geenien luentaa ja siten myös lihasten ominaisuuksia.

Pöllänen havaitsi, että vaihdevuodet ohittaneiden 60–67-vuotiaiden naisten lihaksissa ei ole hormonivajetta 30–40-vuotiaiden naisten lihaskudoksen hormonitasoihin verrattuna. Tulos selittyy hormonien paikallisella tuotannolla. Pölläsen mukaan nuorempien naisten lihasten ominaisuudet ovat kuitenkin paremmat kuin vanhemmilla naisilla, sillä myös verenkierron hormonitasot vaikuttavat lihasten laatuun.

Myös intensiivinen fyysinen harjoittelu johtaa Pölläsen tutkimuksen mukaan myönteisiin muutoksiin. Nämä muutokset välittyvät osittain samojen molekyylibiologisten mekanismien välityksellä lihassolussa kuin hormonikorvaushoidon vaikutukset, mutta harjoittelulla on myös erityisiä vaikutuksia esimerkiksi lihasten supistumistehokkuutta säätelevien geenien luentaan.

Normaaliin vanhenemiseen liittyy asteittainen lihasmassan pieneneminen, lihasvoiman väheneminen ja lihaskudoksen laadun heikentyminen. Naisilla nämä muutokset näyttäisivät kiihtyvän vaihdevuosien alkaessa. Pölläsen mukaan on tärkeää selvittää, mikä osuus vaihdevuosiin liittyvällä hormonitasojen muutoksella on lihasten toiminnan säätelijänä.

– Erityisesti geenien ilmentymisen tasolla tehtyjä tutkimuksia tarvitaan, jotta ymmärtäisimme lihasten toimintaan vaikuttavia solutason mekanismeja, Pöllänen sanoo.

FM Eija Pölläsen gerontologian ja kansanterveyden alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 27.5.2011.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030