Ajan­kohtai­sta

Jalkapohjan syylien itsehoito yhtä tehokasta kuin jäädytyshoito

Tutkimuksessa 14 prosenttia potilaista sai avun jalkapohjan syyliin joko salisyylihaposta tai jäädytyshoidosta. Aikuispotilailla yhtä hyvään tulokseen johtanee hoitamatta jättäminen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/jalat-panthermedia_03696469.jpg
BMJ:ssa julkaistu tutkimus osoittaa, että jalkapohjan syylien (verrucae plantares) itsehoito salisyylihapolla on jäädytyshoitoa kustannustehokkaampi vaihtoehto. Hoitomuotojen tehossa ei havaittu eroa: 12 viikon jälkeen 14 % potilaista oli päässyt eroon kaikista syylistään.

Tutkimuksessa oli mukana 242 yli 12-vuotiasta potilasta, jotka jaettiin satunnaistetusti kahteen ryhmään. 124 potilasta hoiti syyliään itse salisyylihapolla korkeintaan kahdeksan viikon ajan. 118 potilasta sai korkeintaan neljä hoitokertaa nestemäiseen typpeen perustuvaa jäädytyshoitoa. Hoitokertojen välillä oli 2–3 viikkoa.

Tutkimuksessa käytettiin tavanomaista voimakkaampaa, 50-prosenttista salisyylihappoliuosta. Eri pitoisuuksien tehokkuudessa ei ole havaittu eroja aiemmissa tutkimuksissa, mutta tutkijat eivät sulje pois sitä mahdollisuutta, että laimeampi liuos tehoaisi jäädytyshoitoa heikommin.

Potilaiden keskimääräinen ikä oli aiempiin tutkimuksiin verrattuna korkea, 23–24 vuotta, mikä osittain selittänee hoidon poikkeuksellisen heikon tehon. Lasten syylät reagoivat hoitoon paremmin.

Tutkimukseen liittyvän pääkirjoituksen mukaan hoitomuotojen tehottomuus antaa olettaa, että aikuispotilaiden syylien hoitamatta jättäminen voi olla yhtä hyvä vaihtoehto. Jalkapohjan syylät paranevat itsestään ajan kanssa, mutta ne saattavat aiheuttaa kipua ja haitata liikkumista, mikä saa potilaan hakemaan hoitoa vaivaansa.

Jalkapohjan syylät ovat hyvin yleisiä. Ne syntyvät papilloomavirus (HPV) -tartunnan seurauksena.

Tiina Lautala

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030