Etusivu » Lääkärilehden uutisia

Lääkäri myy ajatuksen e-reseptistä
Julkaistu 16.06.2011 11.48

Sähköinen resepti on saatu kattavasti käyttöön Turussa ja Kotkassa. Ennen juhannusta e-reseptejä aletaan kirjoittaa Länsi-Pohjan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä. Kaikkiaan niitä oli toukokuun loppuun mennessä laadittu noin 55 000 kappaletta, yhteensä 20 000:lle potilaalle.

Terveydenhuollon atk-päivillä puhunut koulutusylilääkäri Reima Lavikainen Kotkan terveyskeskuksesta kertoo, että valtaosa lääkäreistä ja potilaista on ottanut e-reseptin positiivisesti vastaan.

– On hyvä, että sitä ei voi hukata eikä väärentää. Täysin paperiton e-resepti ei kuitenkaan ole, siihen kuuluu tulostettu potilasohje sekä potilaan kirjallinen suostumus, Lavikainen sanoo.

Potilaan täytyy antaa lupa e-reseptiin, ja hänen kantansa riippuu pitkälti siitä, miten lääkäri tai terveyskeskusavustaja asian esittää.

– Kiire saattaa vaikuttaa e-reseptin markkinointiin, sillä laki määrää, että terveydenhuollon on informoitava potilasta sekä suullisesti että kirjallisesti ennen ensimmäistä e-reseptiä. Infotekstin ääneen lukemisessa kuluu toista minuuttia, eikä silti ole takuita, että potilas on ymmärtänyt asian, Lavikainen kertoo.

Joissakin tapauksissa lääkärit ovatkin päätyneet suosittamaan pitäytymistä paperireseptissä. Myös apteekeista tulleet reseptin uudistamispyynnöt kääntyvät e-reseptiksi vasta suostumusmenettelyn jälkeen.

Osa potilaista on kieltäytynyt e-reseptistä periaatteen vuoksi, ja osa siksi, että lääkkeet voi toistaiseksi hakea vain Kotkan alueen apteekeista.

Tarkkana varmennekortin kanssa

Lavikainen muistuttaa, että lääkkeen annosteluohje tulee kirjoittaa potilaalle selkeässä muodossa, sillä apteekki voi tulostaa sen reseptistä suoraan pakkauksen kylkeen.

Käytäntö on myös osoittanut, että varmennekortti tahtoo unohtua kortinlukijaan kokoukseen tai ruokatauolle lähdettäessä. Näppäimistössä ei ole suojaa pin-koodin naputtelulle, joten koodi on potilaan läsnäollessa suojattava muulla tavoin.

Jos varmennekortti katoaa, on soitettava sulkupalvelunumeroon. Varakortin saa heti tai virka-aikaan.

– Kortit toimittava Väestörekisterikeskus voi antaa lääkärinvarmenteita joka päivä ympäri vuorokauden. Riippuu rganisaatiosta, miten niissä on palveluita tarjolla. Rekisteröintipisteen tekniikaksi riittää pc-kone kahdella kortinlukijalla, johtaja Pekka Jelekäinen Väestörekisterikeskuksesta sanoo.

Hankalaa e-reseptiin siirtymisessä oli Reima Lavikaisen mukaan konkreettisen koulutusympäristön puuttuminen. Sähköreseptin tekoa harjoiteltiin esittelyvideon ja powerpoint-esityksen avulla 10 lääkärin ryhmissä kaikkiaan 3,5 tunnin ajan.

Laajempaa e-reseptihyötyä lienee nähtävissä muutaman vuoden päästä, Lavikainen arvioi. E-resepti auttanee potilaan kokonaislääkityksen selvittämisessä vuodesta 2015 eteenpäin, kun kaikki apteekit sekä julkinen ja yksityinen terveydenhuolto ovat olleet vuoden mukana systeemissä.

Koulutusylilääkäri toivoo, että Kotkan alueen erikoissairaanhoito liittyisi e-reseptijärjestelmään mahdollisimman pian, jotta sekajärjestelmästä päästäisiin eroon.

Jaana Ahlblad
Kuva: Roni Lehti/ Lehtikuva

 

Edellinen Seuraava Lisää uutisia Anna palautetta uutisesta
Käynnistä keskustelu aiheesta Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Samasta aiheesta aikaisemmin
Uusimmat uutiset

Lääkärin 
sote-Suomi22.01.2015

Ulkomaisten lääkäreiden laillistaminen muuttuu27.01.2015

Ammattitautien ilmoittaminen ontuu26.01.2015

Entistä useammalla yhdysvaltalaisella on sairausvakuutus 23.01.2015

Langattomasta terveysteknologiasta luvataan apua halvauspotilaille 23.01.2015

Genomitutkimus 
istuu jo odotusaulassa23.01.2015

Paperittomien terveydenhuolto vastatuulessa23.01.2015

PKV-lääkkeiden paperiresepti sai jatkoaikaa22.01.2015

Kortikosteroidit tehoavat keuhkokuumeeseen22.01.2015

Suomeen on tulossa istumissuositukset22.01.2015

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015