Ajan­kohtai­sta

Naisvangeilla erityisiä terveystarpeita

Naisvangeilla on enemmän fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia kuin miesvangeilla. Naisvankeja on myös yhä enemmän, mutta heidän erityistarpeitaan ei oteta huomioon, WHO raportoi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_vankila_pienempi.jpg
Maailman kaikista vankilatuomiota suorittavista noin 4 prosenttia (mediaani) on naisia. Heitä on tällä hetkellä yli 500 000, mutta vain joissain maissa naisvankien terveyteen liittyvät erityistarpeet on otettu riittävästi huomioon, WHO raportoi.

Vankilaan päätyvillä naisilla on miesvankeja enemmän mielenterveyshäiriöitä, kuten post-traumaattista stressiä, masennusta ja itsensä vahingoittamisaikeita. Naisvangit ovat myös suuremmassa riskissä tulla vankilaan HIV-positiivisena tai sukupuolitartunnan saaneena, sillä heillä on usein taustallaan prostituutiota ja hyväksikäyttöä. Naisvankien huumeongelma on myös suhteessa suurempi kuin miesvankien.

Lisäksi suuren haasteen tuo äitiys, sillä vankilaan joutuvat äidit ovat usein lastensa yksinhuoltajia. Kun nainen joutuu vankilaan, lapset päätyvät monissa tapauksissa viranomaisten huostaan.

Tuomio usein huumerikoksesta

WHO:n mukaan tärkeintä olisi saada pidettyä naiset pois vankiloista. Mielenterveys- ja päihdepalveluja tulisi olla helpommin saatavilla niissä yhteisöissä, joista tulee suhteessa paljon naisvankeja. Naisten kohdalla tulisi myös mahdollisuuksien mukaan harkita rangaistuksen suorittamista yhteiskuntapalvelulla vankeustuomion sijaan. Naisten rikostuomiot tulevat yleisimmin huumeiden käytöstä ja vankilarangaistukset ovat verrattain lyhyitä.

Myös vankiloiden henkilökunta olisi opetettava ymmärtämään naisvankien erityistarpeet, sillä vankilat on rakennettu miessukupuolta ajatellen. Ja ennen kaikkea, olisi hyväksyttävä se, että naisvangeilla on terveyteen liittyviä erityistarpeita, WHO painottaa.

– Naisvankien nykyinen kohtelu monissa maissa on vakava ihmisoikeusrikkomus, toisissa maissa tilanne on jo varsin hyvä, tutkijat toteavat.

Naisvankeja entistä enemmän

Monet naisvangit eivät ole käyttäneet terveyspalveluja ennen vankilaan joutumistaan. Vankilatuomion päätyttyä terveyspalveluiden ketju ei saisi katketa muun muassa siksi, että vapautumisen jälkeen huumeyliannostuksen riski on varsin korkea.

Naisvankien määrä on selvästi lisääntynyt viime vuosina, joissain maissa enemmän kuin miesvankien, terveysjärjestön raportti kertoo. Esimerkiksi Englannissa ja Walesissa vankeustuomiota suorittavien naisten määrä on kasvanut 200 % viimeisen 10 vuoden aikana, miesvankien määrä on kasvanut samassa ajassa 50 %.

Suurimmassa osassa maailman maita mies- ja naisvankeja on alle 150 henkilöä 100 000 henkilöä kohden. Luku vaihtelee Yhdysvaltojen 756:sta vangista Länsi-Afrikan 35:een vankiin 100 000 asukasta kohti.

Useissa maissa vankien määrä on kasvanut rajusti viime vuosikymmeninä. Osasyy on kasvanut rikosten määrä, osasyy kiristyneet rangaistuskäytännöt.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030