Ajan­kohtai­sta

Kitarisan poistosta ei mitään hyötyä

Tuore hollantilaistutkimus vahvistaa nykytiedon: lasten kitarisan poisto on turhaa ylähengitysteiden infektioiden torjumiseksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Allergia_lapsi_Pixmac.jpg
Tuore hollantilaistutkimus vahvistaa nykytiedon: lasten kitarisan poisto on turhaa.

British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan kitarisan poisto ei vähennä lasten ylähengityshengitysteiden tulehduksia leikkaamattomiin verrokkeihin verrattuna.

Professori Anne Schilder tutkimusryhmineen vertasi 111 lapsen oireilua kahden vuoden ajan. Kaikilla lapsilla oli ollut toistuvia ylähengitystietulehduksia, mitä on pidetty indikaationa kitarisan poistolle. 1–6-vuotiaat lapset jaettiin randomisoidusti kahteen ryhmään.

Leikkausryhmän lapsilla oli 7.91 ylähengitysteiden tulehdusta ja leikkaamattomilla verrokeilla vastaavia episodeja oli 7.84. Koulusta tai päivähoidosta poissaoloissa ja elämänlaadussa ei havaittu eroja.

– Tutkimus on Suomessakin tärkeä ja muistutus siitä, että valittu suuntamme on oikea, toteaa professori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikalta.

Suomessa käytiin 2000-luvun alussa vilkas keskustelu kitarisaleikkauksen välttämättömyydestä. Koulukuntaerot olivat vahvat. Suomalaisen väitöstutkimus löysi merkittäviä eroja leikkausmäärissä eri sairaanhoitopiirien välillä.

– Kyllä lasten infektio- ja korvalääkärit olivat kitarisaleikkauksen kannalla – itsekin olin, tunnustaa Ruuskanen. Nykyisin leikataan enää vain silloin, kun lapsi todistetusti kuorsaa jatkuvasti nukkuessaan.

– On kuitenkin tärkeää myöntää, että leikkauksia tehtiin turhaan, koska tutkimustietoa ei ollut. Leikkauspäätökset perustuivat sen hetkiseen parhaaseen tietoon. Kun nyt on tutkimustietoa, hoitolinjat tulee perustaa siihen, Olli Ruuskanen painottaa.

Ulla Järvi

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030