Ajan­kohtai­sta

Humalat ja krapulat ennakoivat alkoholisairauksia

Kaksi kysymystä riittää kartoittamaan alkoholiin liittyviä terveysriskejä, suomalaistutkimuksessa todetaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_lasikadessa_pienempi.jpg
Alkoholia käyttävän henkilön oma arvio juomistavoistaan valottaa hyvin hänen riskiään sairastua alkoholista johtuvaan sairauteen. Humalatilat, krapulat ja sammumiset ennustavat alkoholiin liittyviä diagnooseja riippumatta siitä, paljonko henkilö keskimäärin juo.

Addiction-lehdessä julkaistava tutkimus tehtiin 21 204:n työikäisen suomalaisen joukossa. Tutkittavat osallistuivat Health and Social Support -kyselyyn vuonna 1998. Ryhmää seurattiin alkoholiin liittyvien sairaalakäyntien ja kuolemien osalta seitsemän vuoden ajan.

Riskijuomisen rajoina pidettiin suomalaisia viikkorajoja (>24 annosta/ miehet, >16 annosta/ naiset).

Tutkittavista 6,5 % ylitti viikottaisen riskijuomisen rajat ja 1,5 % joutui sairaalaan tai kuoli alkoholihaittojen takia.

Tutkimusryhmään kuuluneen kansanterveystieteen dosentti Kari Poikolaisen mukaan tutkimuksen havainto hyödyttää kiireisiä kliinikoita.

– Kysymällä ihmisiltä vain "kuinka usein olet humalassa ja kuinka usein olet krapulassa" saadaan suurinpiirtein yhtä hyvä tieto henkilön alkoholinkäyttötapojen sisältämästä riskistä kuin kysymällä hyvin monta kysymystä. Kyseessä on suhteellisen yksinkertainen menetelmä, Poikolainen toteaa.

Tilanteeseen puututaan ensikädessä neuvomalla potilasta juomaan niin vähän, ettei humalaa tai krapulaa tule. Jos tämä ei onnistu, niin lääkärin kannattaa kehottaa potilasta lopettamaan alkoholinkäyttö kokonaan, Poikolainen muistuttaa.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030