Ajan­kohtai­sta

Netistä tukea hoitopäätöksiin

Internetissä on tarjolla päätöksentuen apuvälineitä syövän hoitoon. Yksi uusimmista on Adjuvant Onlinen tietokanta paksusuolisyövän leikkaushoidosta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_stetarinappiksella_pienempi.jpg
Syövän hoidossa on lääkärin päätöksenteon tueksi tarjolla erilaisia internetissä toimivia, tietokantoihin perustuvia apuvälineitä. Yksi uusimmista on Adjuvant Online -ohjelman väline, jonka avulla arvioidaan paksusuolisyövän maksametastaasien mahdollista leikkaushoitoa.

– Paksusuolen maksametastaasien resektio-ohjelma on koulutuksellinen väline. Siihen on koottu tiedot 51 todellisesta paksusuolisyöpäpotilaasta, joilla on maksaan rajoittunut etäpesäkkeinen tauti, kertoo syöpätautien erikoislääkäri Tapio Salminen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

– Periaatteessa se on tarkoitettu kaikille, jotka hoitavat tämäntyyppisiä potilaita, mutta eniten siitä todennäköisesti hyötyvät erikoistuvat lääkärit, koska ohjelman avulla voi käydä läpi erilaisia tapauksia.

Ohjelma ei esimerkiksi Adjuvant Onlinen rintasyöpäosion tapaan anna arviota hoidosta, mutta siinä voi tehdä hakuja oman potilaan tiedoilla ja katsoa, miten vastaavia tapauksia on hoidettu.

Helpompi selittää potilaalle

Dosentti Minna Tanner Tampereen yliopiston lääketieteellisen teknologian instituutista käyttää Adjuvant Onlinea ja kotimaista Finprog-tietokantaa päivittäin hoitaessaan rintasyöpäpotilaita. Kokenut lääkäri osaa usein arvioida itsekin, miten tietyntyyppinen rintasyöpä käyttäytyy, mutta tarkkoja prosenttilukuja antava ohjelma helpottaa asian selittämistä potilaalle.

– Adjuvant Online on tehokkaimmillaan tilanteessa, jossa potilaalla on keskitason tai vähäisen riskin tauti ja mietimme, kuinka rankka hoito kannattaa aloittaa. Kun uusiutumisriski on suuri, hoidon hyöty on merkittävä joka tapauksessa, Tanner pohtii.

Tietokantoihin perustuvista ohjelmista on Tannerin mukaan merkittävästi hyötyä, vaikka niissä onkin puutteensa. Amerikkalaisen syöpärekisterin tietoihin perustuvan Adjuvant Onlinen puutteena on kahden merkittävän ennustetekijän puuttuminen. Finprogissa puolestaan tietokanta on niin pieni, että useammalla tekijällä haettaessa tapauksia saattaa olla vain muutama.

– Täydellistä työkalua ei ole olemassakaan. Näiden työkalujen käyttäminen päätöksenteon tukena vaatii paljon pohjatietoa.

Lääkäri päättää hoidosta

Tapio Salminen käyttää internetin apuvälineitä viikoittain, mutta muistuttaa, että hoitopäätöksen tekee aina lääkäri, ei tietokoneohjelma.

– Ohjelma antaa tietyn arvion, mutta kaikkea tietoa siihen ei koskaan saada mukaan. Myöskään maallikon käyttöön ohjelma ei sovi.

Ilmainen, mutta rekisteröitymisen vaativa Adjuvant Online tarjoaa päätöksenteon tukea myös keuhkosyöpäpotilaita hoitaville lääkäreille. Internetistä löytyy apuvälineitä myös melanooman ja munuaissyövän hoidon arviointiin.

Anne Seppänen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030