Ajan­kohtai­sta

Munasolun hinnasta keskustellaan Britanniassa

Britannian viranomaiset haluavat hillitä kasvavaa terveysturismia ja harkita sukusolujen luovutuksesta maksettavan palkkion reipasta korottamista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/000000603826koeputkihedelmoitys-pixmac.jpg

Monet lapsettomuudesta kärsivät britit matkustavat ulkomaille saamaan hedelmöityshoitoja. Viranomaiset harkitsevat nyt sukusolujen luovutuksesta maksettavan palkkion reipasta korottamista.

British Medical Journalin mukaan munasolujen luovutuksesta maksettavaa parin sadan punnan palkkiota voitaisiin jopa kolminkertaistaa. Nykyinen palkkio kattaa luovuttamisen aiheuttamia ansionmenetyksiä.

Suomessa luovuttajalle maksetaan sukusolulahjoituksesta kulukorvaus ja hän saa myös kuluitta koeputkihedelmöityksessä tarvittavan hormonihoidon.

Hedelmöityshoitojen määrää rajoittaa myös Suomessa sukusolujen saatavuus.

–Väestöliiton Turun ja Oulun lapsettomuusklinikoilla hedelmöityshoitoja joutuu nykyisin odottamaan noin puoli vuotta ja Helsingissä hieman pidempään. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että luovutetuilla munasoluilla tehtyjen hedelmöityshoitojen määrä ei ole ainakaan kasvussa, Väestöliiton Helsingin lapsettomuusklinikan ylilääkäri Anne-Maria Suikkari kertoo.

THL:n hedelmöityshoitotilaston ennakkotietojen mukaan luovutetuilla munasoluilla tehtyjen hedelmöityshoitojen määrä on jopa laskenut. Munasoluja luovutetaan vähemmän kuin edellisvuonna. Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin 574 munasoluluovutusta, kun edellisvuonna luku oli 748.

Vuonna 2009 hedelmöityshoidoista runsaat 9 000 oli koeputki- ja mikrohedelmöityshoitoja (IVF ja ICSI) tai niihin liittyviä pakastetun alkion siirtoja (FET). Inseminaatiohoitoja (IUI) tehtiin yli 4 500.

Munasolujen luovutusmäärät ovat vähentyneet vuonna 2007 voimaan astuneen hedelmöityshoitolain jälkeen, mutta luovutettujen siittiöiden määrä on pysynyt samalla tasolla. Erityisesti siittiöiden luovutusten arvioitiin vähenevän, koska anonyymi luovutus ei ole enää uuden lain puitteissa mahdollista. Hedelmöityshoidon tuloksena syntyneellä lapsella on oikeus saada 18 vuotta täytettyään tieto sukusolujen luovuttajasta.

Vuokko Maria Nummi
kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030