Ajan­kohtai­sta

Eturauhassyövän vasta-ainehoitoa tutkitaan

Laaja satunnaistettu lääketutkimus osoittaa, että vasta-ainehoidolla voidaan hidastaa luustometastaasien kehittymistä miehillä, joilla on kastraatioresistenssi eturauhassyöpä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/luusto1_Sebastian_Kaulitzki_Pixmac000020099471.jpg
The Lancetissa julkaistujen faasi III tutkimustulosten mukaan denosumabi vaikuttaa luuhun edullisesti ja estää luukudoksen hajoamista suuren riskin potilailla. Vasta-ainehoidolla voitiin hidastaa luustometastaasien kehittymistä potilailla, joilla oli kastraatioresistenssi eturauhassyöpä.

Prekliiniset tutkimukset ovat aiemmin antaneet viitteitä siitä, että luukudokseen vaikuttamalla voidaan mahdollisesti estää luuston etäpesäkkeiden syntymistä. Nyt selvitettiin, miten ihmisperäinen monoklonaalinen vasta-aine estää luuston etäpesäkkeitä ja vaikuttaa elinaikaan miehillä, jotka eivät enää hyödy syövän hormonihoidosta.

Kaksoissokkotutkimukseen osallistui 30 maasta 1432 potilasta, jotka satunnaistettiin vasta-ainehoito- ja lumeryhmään. Heillä ei ollut etäpesäkkeitä, mutta suuri riski niiden syntymiseen. Denosumabi-ryhmän potilailla metastaasivapaa elossaoloaika oli keskimäärin 4,2 kuukautta pitempi kuin lumeryhmässä. Denosumabi hidasti merkitsevästi ensimmäisen luustometastaasin syntyä.

Kokonaiselossaoloajassa ei havaittu eroa ryhmien välillä. Vakavien haittavaikutuksien määrässä ei ollut ryhmien välillä eroja. Vasta-aineryhmässä 5 %:lla esiintyi kuitenkin leuan osteonekroosia eli luukuoliota, kun sitä ei todettu lumeryhmässä lainkaan. Myös hypokalsemiaa esiintyi vasta-aineryhmässä (12 %) enemmän kuin lumeryhmässä (<1 %).

Vuokko Maria Nummi
kuva: Sebastian Kaulitzki, Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030