Ajan­kohtai­sta

Työterveyshuolloilta odotetaan entistä aktiivisempaa kuntoutukseen ohjaamista

Työnantajat toivovat työterveyshuolloilta myös tukea työntekijän työkyvyn arviointiin, todetaan Kuntoutussäätiön tutkimuksessa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kuntoutus_Pixmac000048530769.jpg

Työnantajat odottavat työterveyshuolloilta erityisesti tukea työkyvyn arviointiin ja aktiivisempaa kuntoutukseen ohjaamista. Nämä asiat kävivät ilmi Kuntoutussäätiön hankkeessa, jossa syvennetään yhteistyötä pientyöpaikkojen ja työterveyshuoltojen välillä.

– Työterveyshuoltojen apua toivottiin myös silloin, kun kyse on työtehtävien tilapäisestä keventämisestä ja esimiesten puheeksiottokoulutusten toteuttamisesta, kertoo projektisuunnittelija Pauliina Juntunen Kuntoutussäätiöstä.

Kumppanuutta vahvistivat säännölliset tapaamiset työpaikkojen ja työterveyshuoltojen kesken.

– Lisäksi esimiesten sitoutuminen yhteistyöhön ja tiedonkulkusuunnitelma ovat keskeisiä asioita kumppanuudessa, Juntunen tähdentää.

Yhteistyötä edistivät myös työpaikoille laaditut sopimukset ja mallit, joissa kaikille osapuolille on määritelty omat roolit häiriötilanteiden hoitamiseksi. Tällaisia malleja ovat mm. päihdemalli ja ohje epäasiallisesta kohtelusta työelämässä.

– Työkyvyn tukimalli puolestaan sisältää suunnitelman työkyvyn tukemiseksi ja varhaiseksi puuttumiseksi. Mallissa sovitaan mm. siitä, milloin pidetään neuvottelu työkyvyn arviosta.

Työpaikoilla tulee olla tietoa siitä, mitä he voivat odottaa työterveyshuollolta ja kuinka paljon työterveyshuollon palvelut maksavat.

Työterveyshuolto pidettävä ajan tasalla

Työterveyshuoltojen toimintasuunnitelmien laatiminen ei takaa todellisen yhteistyön käynnistymistä työpaikan ja työterveyshuollon välillä.

– Kumppanuuden rakentaminen vaatii molemmilta osapuolilta yhteisen tavoitteen kirkastamista ja tekoja, Pauliina Juntunen huomauttaa.

Työpaikan ajantasaisten tietojen toimittaminen työterveyshuoltoihin on olennaista: pitää tietää, kuka on työpaikan vastuulääkäri ja keitä työpaikalla on kulloinkin töissä.

Tärkeitä tekijöitä yhteistyön kehittämisessä ovat myös työsuojelutoimikunnan tai muun yhteistoimintaelimen organisoituminen.

– Työtyöterveyshuoltojen kannattaa osallistua kutsuttaessa työsuojelutoimikunnan kokouksiin, Juntunen korostaa.

Ulla Toikkanen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030