Ajan­kohtai­sta

Androgeenideprivaatio ei lisää sydänkuolleisuutta

Eturauhassyövän hormonihoito ei tuoreen meta-analyysin mukaan sittenkään lisää sydänkuoleman riskiä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_hormonestekstit_110400099.jpg
Toisin kuin muutamissa viimeaikaisissa tutkimuksissa on todettu, gonadotropiinia vapauttavan hormonin (GnRH) agonistien käyttöön perustuva androgeenideprivaatio ei näytä lisäävän eturauhassyöpäpotilaiden sydänkuoleman riskiä.

JAMA:ssa julkaistussa meta-analyysissa huomioitiin 8 satunnaistettua verrokkitutkimusta, joissa oli hoidettu etäpesäkkeettömiä eturauhassyöpiä GnRH-agonisteilla ja kerätty täydelliset tiedot potilaiden sydänkuolemista keskimäärin 7–13 vuoden ajalta.

Androgeenideprivaatiohoitoa saaneista 2 200 miehestä 255 (11,0 %) kuoli seurannan aikana sydän- ja verisuonitauteihin. Verrokkiryhmässä (n = 1 941) sydänkuolemien osuus oli samansuuruinen (11,2 %).

Sydänkuoleman riskiin eivät vaikuttaneet myöskään hormonihoidon pituus, potilaiden ikä (yli tai alle 70 v) tai sädehoidon käyttö hormonihoidon lisänä. Androgeenideprivaatio vähensi sekä eturauhassyöpäkuolleisuutta että kokonaiskuolleisuutta. Tutkimus ei kuitenkaan poissulje sitä, etteikö eturauhassyövän hormonihoito voisi lisätä jo ennestään sydänsairaiden potilaiden sydänkuolemia.

GnRH-agonisteja käytetään seerumin testosteronipitoisuuden alentamiseen, jonka seurauksena hormoniherkkien syöpäsolujen kasvu estyy.

Tiina Lautala
kuva: PantherMedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030