Ajan­kohtai­sta

Itä-Suomen yliopisto ottaisi lisää opiskelijoita

Itä-Suomen yliopiston hallitus esittää opetusministeriölle, että se pystyisi ottamaan lääkärikoulutukseen vuosittain 30–50 opiskelijaa nykyistä enemmän.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/stetarijakirja2.jpg
Itä-Suomen yliopiston hallitus esittää opetusministeriölle, että se pystyisi ottamaan lääkärikoulutukseen vuosittain 30–50 opiskelijaa nykyistä enemmän.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila ihmettelee suuria lukuja.

– Kuopiossa on jo nyt Suomen suurin lääketieteen opiskelijoiden sisäänotto. Siellä on valitettu luentosalien pienuutta ja sopivien opetuspotilaiden vähyyttä, mutta silti ehdotetaan noin suuria opiskelijamäärien lisäyksiä.

Itä-Suomen yliopiston ehdotus on vastaus opetusministeriön yliopistoille lähettämään kyselyyn siitä, kuinka paljon opiskelijoita ne voisivat ottaa lisää. Halilan mukaan koulutusmäärien lisäyksiä on ennenaikaista arvioita – vielä ei ole tehty riittävän perusteellisia laskelmia siitä, paljonko lääkäreitä todella tarvittaisiin lisää. Hänen mukaansa opetusministeriön suunnitelma koulutusmäärien lisäämisestä 770:een on rajusti ylimitoitettu.

– Jos koulutusmääriä päädytään lisäämään, täytyy ehdottomasti pitää huoli siitä, että myös opettajien määrää lisätään, Halila painottaa.

Keski-Suomen keskussairaalalla olisi Itä-Suomen yliopiston ehdotuksessa iso rooli. Uudet opiskelijat suorittaisivat perusopintonsa kandidaattivaiheeseen saakka Kuopiossa ja neljän vuoden kliinisen vaiheen Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä. Keski-Suomen keskussairaalan johtajan Jouko Isolaurin mukaan uudistuksen myötä sairaala muuttuisi yliopistollisen sairaalan suuntaan. Sairaala tarvitsisi uusia professorien ja kliinisten opettajien virkoja suunnitelman toteuttamiseksi.

– Yliopiston kannalta opetuksen jakaminen sairaaloiden kesken on järkevää, mutta opiskelijoille etäisyys Kuopion ja Jyväskylän välillä on pitkä, Halila pohtii.

Tällä hetkellä noin 100 opiskelijaa suorittaa erikoislääkärin tutkintoa Keski-Suomen keskussairaalassa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä ja Itä-Suomen yliopistolla on viisi yhteisprofessoria. Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä on myös neljä yhteisprofessoria Jyväskylän yliopiston kanssa.

– Keski-Suomen keskussairaalaa on kosiskellut vaikutuspiiriinsä myös TAYS:n erityisvastuualue. Itä-Suomen yliopiston ehdotus kertoo osaltaan KYS:n pyrkimyksestä pitää Keski-Suomen keskussairaalasta kiinni, Halila valottaa.

Hertta Vierula
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030