Ajan­kohtai­sta

Eturauhassyövän hoito kehittyy

Uudet lääkkeet ovat merkittäviä edistysaskeleita eturauhassyövän hoidossa. Tavoitteena on eturauhassyövän muuttaminen tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Eturauhanen_rajattu.jpg
Eturauhassyöpä saattaa lähitulevaisuudessa muuttua tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi, jonka kanssa pystyy elämään, maalailee tohtori E. David Crawford Coloradon yliopiston syöpäkeskuksen blogissa. Tämän voivat mahdollistaa neljä uutta lääkettä, joita yhdistelemällä voitaneen tulevaisuudessa tehokkaammin täsmähoitaa eturauhassyöpää ja sen komplikaatioita.

Kaksi lääkkeistä kohdistuu luustoon. Denosumabi on etäpesäkkeiden haurastamaa luustoa suojaava lääke. Paikallisesti säteilyä vapauttava radium-223-kloridi pysäyttää luustoa tuhoavat etäpesäkkeet ja lievittää tehokkaasti kipuja. Tutkimuksessa on myös todettu pieni lisäys elinaikaan.

Abirateroniasetaatti estää elimistöä tuottamasta syöpäsoluja ruokkivaa testosteronia. Sipuleucel T -rokote puolestaan aktivoi rokotuksen tavoin elimistön immuunipuolustuksen taistelemaan syöpäsoluja vastaan.

Osa lääkkeistä käytössä Suomessa

KYS:n syöpäkeskuksen ylilääkäri, professori Vesa Katajan mukaan abirateroniasetaattia on jo Suomessa käytetty kymmenille potilaille. Lääkkeellä ei ole vielä myyntilupaa, mutta potilaat saavat sitä Lääkelaitoksen erikoisluvalla.

Kataja pitää abirateroniasetaattia tervetulleena lisänä kastraatioresistentin eturauhassyövän hoitoon.

– Tutkimuksen mukaan lääke lisää hieman elinaikaa, mutta ennen kaikkea se parantaa potilaan elämänlaatua. Se on äärettömän hyvin siedetty, eikä sillä ole merkittäviä haittavaikutuksia.

Abirateroniasetaatti sopii käytettäväksi sellaisille potilaille, joihin perinteinen hormonihoito ei enää tehoa. Lääkkeellä voidaan tulevaisuudessa korvata solunsalpaajahoito, joka on potilaalle selvästi rankempi. Tällä hetkellä sitä käytetään solunsalpaajanhoidon jälkeen.

Myös denosumabi on jo käytössä.

– Denosumabi on bisfosfonaattien kilpailija, jolla on ollut jo vuosikausia indikaatio luustoetäpesäkkeiden haurastuttaman luuston murtumien ja muiden komplikaatioiden viivyttäjänä, Kataja sanoo.

Sipuleucel T -rokotteen käyttöönottoa Kataja ei ainakaan vielä näe kovin todennäköisenä.

– Kyseessä on kertaluontoinen hoito, jossa potilaasta kerätään tuumorisoluja, joiden perusteella valmistetaan henkilökohtainen rokote.

– Tutkimuksessa rokotteella saavutettiin noin 4 kuukauden elinajan mediaanin pidennys. Menetelmä on teknisesti hankala ja kallis; amerikkalaisten tietojen mukaan rokotteen hinta on noin 90 000 euroa.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030