Ajan­kohtai­sta

Alkoholinkulutuksen supistuminen on pysähtynyt

Alkoholin kokonaiskulutuksen kolme vuotta jatkunut supistuminen on pysähtynyt. Samalla sosiaaliset ja terveydelliset haitat ovat jonkin verran lisääntyneet.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tuopit1_Pixmac000017723167.jpg

Alkoholin kokonaiskulutuksen kolme vuotta jatkunut supistuminen on pysähtynyt. Samalla sosiaaliset ja terveydelliset haitat ovat jonkin verran lisääntyneet.

Alkoholin kulutus kasvoi 2000-luvun alussa samoin kuin alkoholinkäytön haitat. Viime vuosina alkoholinkulutus on vähentynyt. Vuonna 2011 alkoholinkulutuksen lasku pysähtyi.

Alkoholin kokonaiskulutus oli viime vuonna 54 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina mitattuna eli noin 10 litraa asukasta kohden. Tilastoitu kulutus kasvoi hieman ja tilastoimaton kulutus, josta kolme neljännestä tulee matkustajatuonnista, pysyi ennallaan.

Viime vuonna poliisi sai kotihälytyksiä kaksi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Pahoinpitelyjen määrä kasvoi lähes neljänneksellä. Rattijuopumusten määrä kasvoi vajalla kahdella prosentilla. Päihtymyksen vuoksi säilöön otettujen määrä väheni noin prosentin verran. Tiedot käyvät ilmi Valviran ja THL:n julkaisemasta alkoholinkulutustilastosta.

Vuonna 2010 alkoholihaitat vähenivät

Vuoden 2011 tilastotiedot alkoholista johtuvista kuolemista ja sairaanhoitojaksoista valmistuvat vasta vuoden lopulla. Vuonna 2010 alkoholihaittoihin kuoli noin 2700 henkeä. Alkoholimyrkytykseen kuolleiden määrä väheni noin 14 prosenttia ja alkoholisairauksiin kuolleiden määrä 3,5 prosenttia. Päihtyneenä tapaturmaan tai väkivaltaan kuolleiden määrä väheni vuonna 2010 noin kymmenen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Sairaaloissa kirjattiin 22 889 hoitojaksoa, joissa alkoholisairaus oli päädiagnoosina. Alkoholisairauksien hoitojaksojen määrä väheni vuoteen 2009 verrattuna yli seitsemän prosenttia. Hoitojaksojen määrä oli alempi kuin koskaan 2000-luvulla.

kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030