Ajan­kohtai­sta

Hormonien haittavaikutukset huolestuttavat naisia

Väitöstutkimuksen mukaan yli puolet hormonaalista ehkäisyä käyttävistä naisista on huolissaan hormonien haittavaikutuksista.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_00397191_epillerit-1.jpg

Väitöstutkimuksen mukaan yli puolet hormonaalista ehkäisyä käyttävistä naisista on huolissaan hormonien haittavaikutuksista.

Proviisori Miia Tiihonen tutki väitöskirjassaan ehkäisypillereiden ja vaihdevuosihormonien käyttäjien kokemuksia. Tutkimus koostui neljästä kyselytutkimuksesta, jotka jaettiin apteekeista hormoniehkäisyvalmisteita ostaville naisille vuosina 2001 ja 2007 ja vaihdevuosien hormonihoitoa ostaville naisille 2003 ja 2009.

Hormonaalisen ehkäisyn eduiksi tutkittavat ilmoittivat luotettavan ja helpon raskaudenehkäisyn lisäksi kuukautiskierron ongelmien hoidon. Vuonna 2001 kyselyyn vastanneista 76 % oli kokenut haittavaikutuksia, joiden arvioi johtuvan hormoniehkäisyn käytöstä. Vuonna 2007 vastaava osuus oli 66 %. Yleisimpiä haittavaikutuksia olivat mielialaongelmat, painonnousu ja seksuaalinen haluttomuus.

Vaihdevuosien hormonihoitoa käyttävät naiset olivat saaneet avun kuumiin aaltoihin, yöhikoiluun ja uniongelmiin. Haittavaikutuksia oli kokenut 63 % vuonna 2003 ja 64 % vuonna 2009. Yleisimpiä haittavaikutuksia olivat painonnousu, rintojen aristelu ja turvotus.

Hormonaalisen ehkäisyn käyttäjistä 52 % oli kokenut sen käyttöön liittyviä pelkoja ja huolia vuoden 2001 kyselyssä. Vuonna 2007 vastaava osuus oli 64 %. Hormonaalista ehkäisyä käyttävät naiset pelkäävät lapsettomuutta, laskimotukosta ja syöpää.

Vaihdevuosien hormonihoitoa käyttävistä naisista 35 % oli kokenut pelkoja ja huolia vuonna 2003. Vuonna 2009 vastaava osuus oli 50 %. Naiset olivat huolestuneita rintasyövästä ja pitkäaikaisen käytön riskeistä.

Tiihonen arvioi, että osa huolista ja peloista perustuu uskomuksiin ja myytteihin. Pelko lapsettomuudesta hormoniehkäisyn käytön seurauksena on aiheeton. Tieteellistä näyttöä ei ole myöskään siitä, että hormonivalmisteet aiheuttaisivat painonnousua, seksuaalista haluttomuutta tai mielialaoireita. Nämä oireet voivat selittyä usein elämäntilanteeseen liittyvillä muutoksilla.

Tutkimusnäyttö hormonihoidon ja rintasyövän välisestä yhteydestä vahvistui vuosina 2002 ja 2003 ilmestyneissä Women`s Health Initiative- ja Million Women -tutkimuksissa. Mediakeskustelu on todennäköisesti vaikuttanut myös hormoniehkäisyn käyttäjiin, sillä syövän pelko lisääntyi vuosien 2001 ja 2007 välisenä aikana.

Lääkäri kertoo eduista, media haitoista

Tutkimuksen mukaan naiset saivat tietoa hormonivalmisteiden hyödyllisistä vaikutuksista useimmiten lääkäriltä. Yleisin tietolähde ehkäisyn haittavaikutuksista olivat vuonna 2001 ystävät ja sukulaiset (43 %) ja vuonna 2007 lääkäri (35 %).

Media oli yleisin tietolähde vaihdevuosien hormonihoidon haittavaikutuksista – vuonna 2003 mediasta oli saanut eniten tietoa 78 %. Vuonna 2009 vastaava osuus oli 54 %.

Miia Tiihonen arvioi, että terveydenhuollon ammattilaisten tulisi aktiivisesti neuvoa hormonivalmisteita käyttäviä naisia. Valmisteiden hyötyjen lisäksi pitäisi kertoa myös haittavaikutuksista ja riskeistä pitkäaikaisessa käytössä.

Vaihdevuosihormoneja käyttää Suomessa noin 300 000 naista. käyttäjämäärät ovat pienentyneet vuodesta 2003 alkaen. Yhdeksän kymmenestä 25–34-vuotiaasta suomalaisesta naisesta on joskus käyttänyt hormonaalista ehkäisyä.

Proviisori Miia Tiihosen sosiaalifarmasian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 10.3.2012.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030