Ajan­kohtai­sta

Kiinnitä huomiota IBD-nuoren yöuneen

Kroonista tulehduksellista suolistosairautta sairastavan nuoren psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä yöunen laatuun tulisi kiinnittää huomiota kliinisessä työssä, varsinkin jos taudin oireet ovat nuoren itsensä mielestä hankalat.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_nukkuu.jpg
Kroonista tulehduksellista suolistosairautta sairastavan nuoren psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä yöunen laatuun tulisi kiinnittää huomiota kliinisessä työssä, varsinkin jos nuori itse kokee taudin oireet hankaliksi, päättelee lääketieteen lisensiaatti Teija Pirinen.

Hän selvitti väitöstutkimuksessaan psykososiaalisten oireiden, uniongelmien ja päiväväsymyksen yleisyyttä kroonista tulehduksellista suolistosairautta (IBD) sairastavilla 10–18-vuotiailla suomalaisnuorilla.

Tutkimusaineisto kerättiin vuonna 2007. Standardoituihin kyselylomakkeisiin vastasivat nuoret ja heidän vanhempansa. Potilasryhmässä lomakkeen palautti 160 nuorta (56 %) ja kontrolliryhmässä 236 nuorta (27 %).

Potilaat raportoivat itseltään saman verran psykososiaalisia oireita, uniongelmia ja päiväväsymystä kuin verrokkinuoret.

Sen sijaan vanhempien mukaan potilailla oli merkittävästi enemmän tunne-elämän oireita, somaattisia vaivoja, ongelmia sosiaalisessa elämässä ja ajatustoiminnoissa sekä enemmän unihäiriöitä ja päiväväsymystä kuin verrokeilla. Vanhempien mukaan myös potilaiden kokonaiskompetenssi oli heikompi kuin verrokeilla.

Psykososiaalisilla oireilla, unihäiriöillä ja päiväväsymyksellä oli selvä yhteys taudin oireiden vaikeusasteeseen.

Unihäiriöisillä potilailla oli enemmän psykososiaalisia ongelmia kuin oman arvionsa mukaan ongelmitta nukkuvilla. Yöunen heikolla laadulla oli sekä vanhempien että nuorten mukaan yhteys keskittymisongelmiin.

Vanhemmat raportoivat nuorilta enemmän vakavia somaattisia oireita kuin nuoret itse. Nuoret sen sijaan tunnistivat itsellään enemmän käyttäytymiseen ja sosiaaliseen elämään liittyviä vakavia ongelmia kuin vanhemmat. Tutkijan mukaan nuorten ja heidän vanhempiensa yhteisymmärrys potilaiden psykososiaalisista oireista oli kaiken kaikkiaan vähäinen.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030