Ajan­kohtai­sta

Lääkekannabiksesta ei odoteta ihmeitä

Kohu lääkekannabiksen myyntiluvan ympärillä 
on turha, arvioivat Lääkärilehden haastattelemat lääkärit. Yksittäisiä vaikeita tapauksia varten 
uudet keinot ovat kuitenkin tervetulleita.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_5206349_kuplat.jpg

Kohu lääkekannabiksen myyntiluvan ympärillä 
on turha, arvioivat Lääkärilehden haastattelemat lääkärit. Yksittäisiä vaikeita tapauksia varten 
uudet keinot ovat kuitenkin tervetulleita.

Neurologian professori Irina Elovaara TAYS:sta ei odota lääkekannabiksen myynti­luvan johtavan merkittäviin muutoksiin MS-tautipotilaiden hoidossa. MS-tautiin liittyvään spastisuuteen on jo olemassa muita ­tehokkaita lääkkeitä, mutta uudesta kannabislääkkeestä saattaa olla hyötyä yksittäisten potilaiden hoidossa.

– Olen kokeillut lääkekannabista vain muutamille potilaille, joilla oli MS-tautiin liittyvää vaikeaa spastisuutta. Heille lääkkeestä ei ollut apua.

Lääkekannabis tuo Elovaaran mukaan vielä yhden mahdollisuuden vaikeissa tilanteissa, mutta hän ei odota, että ­lääkkeen käyttö lisääntyisi kovin merkittävästi. Tähänkin asti sitä on määrätty erikoisluvalla muutamalle potilaalle, jotka ovat uskoneet saavansa lääkkeestä apua.

– En ole kovin innostunut lääkekannabiksesta. Sivuvaikutuksetkin täytyy huomioida. Tosin nyt myyntiluvan saavassa lääkkeessä sivuvaikutukset ovat vähäisempiä kuin aiemmissa lääkekannabisvalmisteissa, Elovaara toteaa.

Elovaaran mielestä lääkekannabiksen ympärillä kohutaan nyt turhaan. MS-taudin hoidossa on tapahtumassa suuria muutoksia, kun uudet biologiset lääkkeet ja suun kautta otettavat lääkkeet otetaan kliiniseen käyttöön. Näillä lääkkeillä pyritään ylläpitämään toiminta- ja työkykyä mahdollisimman pitkään ja jopa estämään invaliditeetin muodostuminen täysin.

– Lääkekannabis ei ole MS-taudin hoidossa millään lailla käänteentekevä lääke. Uudet biologiset lääkkeet sen ­sijaan voivat olla.

Hän painottaa, että MS-taudin hoidossa lääkkeet ja kuntoutus yhdessä tuovat parhaat tulokset.

Käyttö tuskin lisääntyy

Anestesiologi Tarja Heiskanen HYKS:n kipuklinikalta arvioi, ettei kroonisesta kivusta kärsivien potilaiden joukossa ole sellaista potilasryhmää, joka lääke­kannabiksesta selvästi hyötyisi.

– Joillakin yksittäisillä, vaikeasta ­hermovauriokivusta kärsivillä potilailla siitä voi kuitenkin olla hyötyä, joten on ihan hyvä saada käyttöön yksi uusi hoitokeino.

Heiskanen kertoo, että kipuklinikalla lääkekannabista on annettu kymmenelle potilaalle. Kahdelle lääkkeestä oli ­hyötyä, muilla lääkkeestä ei ollut apua tai käyttö jouduttiin lopettamaan sivu­vaiku­tus­ten takia.

Heiskanen arvioi, että lääkekannabiksen sivu­vaikutukset ovat enimmäkseen ikäviä, mutteivät onneksi vakavia.

– Potilailla on ollut sekavuutta ja väsymystä tai unettomuutta.

Hän arvioi, ettei lääkekannabiksen määrääminen kipupotilaille lisäänny merkittävästi myyntiluvan myötä. Jonkin verran potilaat ovat ­tähänkin asti pyytäneet lääkekannabista, mutta Heiskasen mukaan ne, jotka lääkettä pyytävät, eivät tavallisesti ole niitä, joilla on sen käyttöön lääketieteelliset perusteet.

– Lääkekannabiksen vaikutus kipuun on sen verran vähäinen, ettei sillä ole suurta merkitystä kroonisesta kivusta kärsivien potilaiden hoidossa.

Heiskanen ei määräisi lääkekannabista nuorille potilaille, eikä pahoista mielenterveysongelmista kärsiville.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia

Lue juttu kokonaisuudessaan perjantaina ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030