Ajan­kohtai­sta

Esitys tutkimuslaitosten yhdistämiseksi askarruttaa

– Jos tällaisia päätöksiä tehtäisiin, suuri osa valtiohallinnon asiantuntemusta heitetään roskakoriin, sanoo tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A2885663_sidonnaisuudet.jpg

Tutkimus- ja innovaationeuvoston asettama työryhmä ehdottaa, että valtion sektoritutkimuslaitoksia yhdistetään suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja lisätään yhteiskunnallisesti strategista tutkimusta. Esityksen mukaan tutkimuslaitosten rahoituksesta siirretään vähitellen 200 miljoonaa euroa Akatemian hallinnoimaksi strategisen tutkimuksen rahaksi, josta laitokset kilpailevat.

Nykyään noin kaksikymmentä tutkimusta tekevää virastoa toimii ministeriöiden alaisuudessa. Ehdotuksen mukaan laitoksista muodostettaisiin viisi suurempaa laitosta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Työterveyslaitoksesta ja Kelan tutkimusosaston yhdistämisestä syntyisi Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimus- ja kehittämiskeskus.

– Ehdotus valtion tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen kokonaisuudistukseksi ei näytä hyvältä tutkimuksen kannalta. Jos tutkimuslaitoksilta viedään varoja kuten esityksessä, joudutaan irtisanomaan ihmisiä. THL:ssä resurssit on jo nyt vedetty äärimmilleen, toteaa tutkimusprofessori Markus Perola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Ei täällä ole harjoittelijoita töissä, vaan kovia asiantuntijoita. Jos tällaisia päätöksiä tehtäisiin, suuri osa valtiohallinnon asiantuntemusta heitetään roskakoriin. En sitten tiedä, halutaanko tutkijoiden perustavan yrityksiä, jotka kilpailevat rahasta, pohtii Perola.

Markus Perolan mukaan tutkimusta ei tehdä tutkimuksen vuoksi, vaan siksi, että asiantuntijuus säilyy laitoksissa.

– Asiantuntijaksi tule kirjoja lukemalla, vaan työtä pitää tehdä. Näin säilyy alansa huipulla ja pystyy vastaamaan nopeisiinkin pyyntöihin, joita esimerkiksi ministeriöstä tulee. Toivottavasti valtioneuvostossa on viisautta nähdä, että kyseinen esitys ei toimi, hän linjaa.

Yhteistyö syvemmäksi

Yhteistyön syventäminen tutkimuslaitosten välillä ja myös yliopistojen kesken on myönteistä esityksessä Työterveyslaitoksen kehittämispäällikön Hanna Hakulisen mielestä.

– Tässä asiassa Työterveyslaitoksella on jo tehty paljon pohjatyötä, mutta yhteistyötä voisi varmasti vielä tiivistää.

Hakulinen sanoo olevansa avoimin mielin tutkimusvarojen uudelleen suuntaamisen suhteen. Sen sijaan tutkimuslaitosten rakenteellisesta uudistamista hän ei näe tarkoituksenmukaiseksi.

– Työterveyslaitoksella tehdään käytännönläheistä kehittämistutkimusta eri sidosryhmien kanssa. Mielestäni suunnitellulla suurella Terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiskeskuksella ei ole lisäarvoa.

Hakulisen mukaan Työterveyslaitos on jo nyt pystynyt vastaamaan hallitusohjelman haasteisiin, esimerkiksi työurien pidentämistä ja työelämän kehittämistä koskeviin kysymyksiin.

– Olemme jo kehittämisen keskiössä.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030