Ajan­kohtai­sta

Sairaalasta 
tukea tupakkalakkoon

Esimerkiksi infarktipotilas on hyvin altis lopettamaan tupakanpolton, jos hän saa riittävää kannustusta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_tupakointikielto.jpg

Erikoissairaanhoitoon joutuminen on usein potilaalle otollinen hetki lopettaa tupakointi. Lääkärin tulee muistaa ottaa tupakasta luopuminen puheeksi yhä uudelleen.

– Esimerkiksi infarktin saanut potilas on hyvin altis lopettamaan tupakanpolton, jos hän saa riittävää kannustusta. Tupakoinnista luopumiseen pitäisi ohjata yhtä automaattisesti kuin rasvojen käytön vähentämiseen tai painonhallintaan. Sairaaloiden ja lääkäreiden välillä on tässä suuria eroja, Pro Medicon toiminnanjohtaja, dosentti Kristiina Patja sanoo.

Patjan mukaan tupakan haitallisuutta ei voi korostaa liikaa. Tupakoinnin ­lopettaminen on monen sairauden ­tehokasta hoitoa.

– Potilas voi kokea, että lääkäri sallii tupakoinnin, jos siihen ei puututa erikseen. Tärkeää on tuoda esiin haitat juuri potilaan kannalta. Keski-ikäiselle voi ­puhua sydäntautiriskistä ja nuorille ­aikuisille lapsettomuuden kohonneesta riskistä.

Patja muistuttaa, että lopettamiseen kannustamisella on merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksia. Puolenkin prosentin vähennys tupakoitsijoiden määrään tarkoittaisi tuhansia ihmisiä.

– Tärkeintä on kehottaa aina uudelleen ja tarjota tukea. Vierotukseen on saatavilla apukeinoja ja potilaita voi ­ohjata esimerkiksi verkkoon Stumppi-sivustolle, erityistä koulutusta ei tarvita.

Seurannasta 
hyviä kokemuksia

Turun yliopistollisessa keskussairaa­lassa on paneuduttu vuosien ajan tupakointiin puuttumiseen.

– Tupakoinnista kysyminen ja lopettamaan kannustaminen on jokaisen henkilökuntaan kuuluvan asia. Osastoilla on myös erityiset yhteyshenkilöt, jotka ovat saaneet lisäkoulutusta. Osastohoidon aikana on tarjolla nikotiinikor­vaushoitoa, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Maritta Kilpeläinen kertoo.

Kilpeläisen mukaan motivointi lähtee parhaiten savuttomuuden positiivisten vaikutusten korostamisesta.

– Keuhkosyöpään tai muuhun tupakointiin liittyvään sairauteen sairastuneet potilaat ovat hyvin motivoituneita ja ottavat mielellään avun vastaan.

TYKS:ssa aloitettiin vieroitustoiminta 1990-luvulla, Suomen sairaaloista ensim­mäisenä. Keuhkoklinikalla toimivalle vieroitushoitajalle ohjataan eniten apua tarvitsevat nikotiiniriippuvaiset. Valtaosa potilaista tulee keuhkotautien, kirurgian tai syöpätautien klinikoilta.

Kokopäiväinen vieroitushoitaja järjestää potilaille yksilö- ja ryhmäohjausta. Sen lisäksi käytetään tarvittaessa lääkitystä.

– Tulokset ovat hyviä. Vaikka potilailla on pitkä tupakointihistoria ja voimakas nikotiiniriippuvuus, on yli puolet heistä ollut savuttomia vuoden seurannan jälkeen, Kilpeläinen kertoo.

Maria van der Meer
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030