Ajan­kohtai­sta

Vahvoista statiineista munuaisvaurion riski

Vahvoja statiineja käyttävät joutuivat todennäköisemmin sairaalahoitoon akuutin munuaisvaurion takia kuin miedompia statiineja käyttävät.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/piller.jpg

Vahvojen statiinien käyttö on yhteydessä suurentuneeseen akuutin munuaisvaurion riskiin, todetaan BMJ:ssa julkaistussa tutkimuksessa. Vahvoja statiineja käyttävät joutuivat 34 % todennäköisemmin sairaalahoitoon munuaisvaurion takia 120 päivän kuluessa lääkityksen aloittamisesta kuin miedompia statiineja käyttävät.

Retrospektiivisessa tutkimuksessa huomioitiin 10 vuoden aineistosta yli 2 miljoonaa yli 40-vuotiasta potilasta, joille oli aloitettu statiinihoito. Heistä lähes 700 000 sai vahvaksi luokiteltua lääkettä: vähintään 10 mg rosuvastatiinia, 20 mg atorvastatiinia tai 40 mg simvastatiinia. Noin 60 000 potilaalla oli krooninen munuaistauti.

Akuutin munuaisvaurion takia sairaalahoitoon joutui yli 6 500 potilasta, joista lähes joka kolmas sairasti kroonista munuaistautia. Kroonista munuaistautia sairastavilla akuutin munuaisvaurion riski oli heikommin yhteydessä käytössä olevan statiinin vahvuuteen kuin muilla: vahva lääke lisäsi akuutin munuaisvaurion riskiä 10 %.

Tutkijoiden mukaan olisi tärkeää pystyä tunnistamaan ne potilaat, joille vahvat statiinit aiheuttavat enemmän riskejä kuin hyötyä. He arvioivat, että munuaisvaurion riski saattaa johtua statiineihin liitetystä rabdomyolyysiriskistä tai niiden koentsyymi Q10:n tuotantoa estävästä vaikutuksesta.

Aiemmat tutkimukset aiheesta ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia. Useimmissa satunnaistetuissa tutkimuksissa on arvioitu vain miedompien statiinien vaikutuksia.

Tiina Lautala
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030