Ajan­kohtai­sta

Uniapnean pahenemista voi ehkäistä lisäämällä liikuntaa

Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että terveellinen ruoka, liikunta ja painonpudotus ovat tehokasta hoitoa ylipainoisille uniapneapotilaille. Hoidon hyödyt säilyvät vuosia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_aerobic-1.jpg

Tutkimuksen mukaan painonpudotus on tehokas hoito lievää uniapneaa sairastaville ylipainoisille potilaille. Uniapnean paheneminen saadaan suurimmalla osalla potilaista ehkäistyä.

JAMA Internal Medicine -lehden uusimmassa numerossa julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa selkeästi osoitetaan, että painonpudotukseen tähtäävän uniapneapotilaiden elämäntapahoidon hyödylliset vaikutukset säilyvät usean vuoden seurannassa.

Tutkimus toteutettiin KYS:ssä ja Itä-Suomen yliopistossa 2004–2013, ja tutkimusaineisto koostui 2004–2006 sairaalaan uniapneaepäilyn takia lähetetyistä potilaista. He olivat työikäisiä, ylipainoisia ja sairastivat lievää uniapneaa.

Potilaat satunnaistettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään: joko elämäntapahoitoon tai seurantaryhmään. Elämäntapahoito kesti vuoden, ja sen tavoitteena oli painonpudotus muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi ja lisäämällä hyötyliikuntaa. Tämän jälkeen potilaiden terveydentilaa ja etenkin mahdollista muutosta uniapnean vaikeusasteessa seurattiin neljän vuoden ajan.

– Uniapnean vaikeutuminen lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Uniapnea kehittyy tyypin 2 diabeteksen tavoin yleensä hiljalleen, mutta tällä hetkellä terveydenhuollossa ei ole minkäänlaisia uniapnean ehkäisymalleja, toisin kuin diabeteksessa, tutkimusjohtaja Henri Tuomilehto toteaa.

Kun uniapneaoireet paranivat, sokeri- ja rasva-aineenvaihduntahäiriöt korjaantuivat ja ilmeni myös edullisia sydänvaikutuksia. Moni elämäntaparyhmän potilaista pystyi lopettamaan verenpaine-, kolesteroli- ja diabeteslääkityksensä seurantajakson aikana.

Painonpudotuksen vaikutuksia mitattiin yöllisellä unirekisteröinnillä ja potilaan kokemilla oireilla. Lisäksi selvitettiin sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan liittyviä seikkoja. Potilaat kävivät tutkimuskäynneillä tutkimuksen alkaessa ja viisi vuotta aloituksesta.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030