Ajan­kohtai­sta

Suomalaislääkärit kouluttamassa taistelupelastajia

Lääkintäaliupseerit opetetaan suorittamaan taistelussa vakavasti loukkaantuneelle sotilaalle välittömät henkeä pelastavat toimenpiteet: rajun verenvuodon tyrehdyttämisen, ilmateiden turvaamisen ja jännitepaineilmarinnan laukaisun.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/naamioverk.jpg

Suomalaislääkäreitä on mukana jakamassa tietouttaan yhteispohjoismaisessa erikoisjoukkojen lääkintäkoulutuksessa. Erikoisjoukot opetetaan suorittamaan taistelussa vakavasti loukkaantuneelle sotilaalle välittömät henkeä pelastavat toimenpiteet, kuten rajun verenvuodon tyrehdyttäminen, ilmateiden turvaaminen ja jännitepaineilmarinnan laukaisu. Lisäksi joukot opetetaan tunnistamaan yleisimpien sairauksien oireet ja arvioimaan lääkärikonsultaation tarve.

Ruotsin, Suomen, Norjan ja Tanskan yhteinen koulutus kestää yhteensä 20 viikkoa ja sen kahdesta osiosta vastaa Suomi. Tänään päättynyt Suomi-jakso painottui erityisolosuhteiden, kuten kylmän, kuuman ja vuoristo-olosuhteiden, aiheuttamiin sairauksiin ja oireisiin.

Koulutuksesta vastaava maavoimien ylilääkäri, lääkintäeversti Matti Lehesjoki kertoo, että tavoitteena on kouluttaa taistelupelastajia – lääkintäaliupseereita, jotka kykenevät hengenpelastavaan ensiapuun vaativissa tehtävissä ja tietävät, milloin haavoittuneet ja sairaat tulee viipymättä evakuoida jatkohoitoon.

– Heidän on kyettävä taisteluensiavun henkeä pelastaviin toimenpiteisiin, jotka Nato on määritellyt. Emme siis ole pikakouluttamassa terveydenhuollon ammattilaisia, Lehesjoki painottaa.

Valtaosa luennoitsijoista on lääkäreitä, mukana on myös muun muassa sukellussairaanhoitajia. Teoriaopintojen lisäksi koulutettavat pääsevät näkemään käytännön työtä ambulanssissa ja keskussairaalan päivystyksessä.

Koulutukseen osallistuu yhteensä 16 ammattiupseeria. Suomesta koulutuksessa on neljä aliupseeria Utin jääkärirykmentistä ja Suomenlahden meripuolustusalueelta.

Lehesjoen mukaan lääkintäaliupseereiksi valittujen henkilöiden ominaisuudet ovat tehtävään sopivia.

– Erikoisjoukkoihin ovat jo itsessään valikoituneet sopivat henkilöt. Kaikki koulutettavat läpäisivät tänään pidetyn kokeen varsin mallikkaasti.

Erikoisjoukkojen lääkintäkoulutus on ensimmäinen Pohjoismaisen puolustusyhteistyön (Nordefco) raameissa toteutettu. Se on pohjoismainen versio Naton vastaavasta koulutuksesta, joka kestää vuoden. Lehesmäki uskoo, että pohjoismainen koulutus saa jatkoa.

Jaana Ahlblad
Kuva: Puolustusvoimat

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030