Ajan­kohtai­sta

STM rauhoittelee huolta e-reseptin kustannuksista

Vuodesta 2016 lähtien tietokone tai älypuhelin on oltava, jos aikoo määrätä lääkettä, mutta ministeriö lupaa e-reseptin kustannusten pysyvän kohtuullisina.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_A18233121_lompakko2.jpg

Sähköisen reseptin käyttöönotto ei aiheuta kohtuuttomia kustannuksia yksittäisille lääkäreille, lupaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Pelätyt 12 000 euron kustannukset aiheutuvat vain sovelluksista, jotka on integroitu potilaskertomusjärjestelmiin. Yksittäisten lääkärien ei kuitenkaan ole pakko hankkia sellaisia, vaikka joutuvatkin laatimaan reseptit sähköisesti.

– E-reseptin käyttöönotto ei tule maksamaan tuhansia euroja kenellekään lääkärille, sillä yksittäisten lääkärien ei tarvitse liittyä e-reseptin takia sähköiseen potilaskertomusjärjestelmään. He voivat tehdä potilasasiakirjat vaikka edelleenkin käsin, jos haluavat, sanoo hallitusneuvos Pekka Järvinen STM:stä.

Uuden lakiesityksen mukaan Kela sen sijaan toteuttaa e-reseptipalvelun, jota käytetään pitkälti samaan tapaan kuin verkkopankkia. E-reseptipalvelua voi käyttää joko tietokoneella tai älypuhelimella.

Jos palvelua käytetään tietokoneella, lääkäri tarvitsee tietokoneen, internet-yhteyden, varmennekortin ja kortinlukijan. Varmennekortti ja kortinlukija maksavat yhteensä noin 50 euroa. Jos palvelua käytetään älypuhelimella, tarvitaan lisäksi internet-yhteys ja mobiilivarmenne. Nämä kaikki on hankittava omalla kustannuksella.

Kelan toteuttaman e-reseptipalvelun ottaminen käyttöön on muutoin ilmaista. Palvelun käyttö sen sijaan on maksullista, e-reseptin laatiminen maksaa lääkärille korkeintaan yhden euron lääkemääräystä kohden.

Entä jos lääkärillä ei ole tietokonetta 
tai älypuhelinta?

– Vuodesta 2016 lähtien tarvitaan jompikumpi. Jos tietokonetta tai älypuhelinta ei ole, ei voi määrätä lääkkeitä, Pekka Järvinen toteaa.

Paljonko lääkkeen määrääminen yhden lääkärin vastaanotolla tai naapurille kesämökillä maksaa lääkärille vuonna 2016?

– Maksu määritellään asetuksella. Näillä maksuilla rahoitetaan järjestelmän ylläpidosta aiheutuneet kustannukset. Yksityinen terveydenhuolto maksaa jokaisesta e-reseptistä nyt 21 senttiä. On vaikea sanoa, mikä maksu on vuonna 2016, mutta käsitykseni mukaan yksi euro reseptiä kohden on maksimi.

Minkälaisissa poikkeustilanteissa lääkäri voi kirjoittaa paperi- tai puhelinreseptin e-reseptin sijasta?

– Jos terveyskeskuksen tietojärjestelmä ei toimi, terveyskeskuslääkäri voi tehdä paperi- tai puhelinreseptin. Paperireseptin voi kirjoittaa myös, jos sähköinen lääkemääräys ei lähde tietokoneelta eteenpäin. Tai jos lääkemääräys tarvitaan välittömästi ja lääkäri on paikassa, jossa ei ole mahdollista laatia e-reseptiä. Jos esimerkiksi mökillä tulee akuutti lääkkeen tarve eikä puhelinkenttää ole eikä päivystykseen voi mennä.

Miksi on tärkeää, että kaikki reseptit tehdään 1.1.2016 jälkeen sähköisesti?

– Tiedot menevät reseptikeskukseen ja saadaan tieto potilaan kokonaislääkityksestä. Oikeaa kuvaa ei saada, jos osa lääkemääräyksistä tehdään niin, etteivät tiedot ole reseptikeskuksessa.

Lääkärit ovat huolissaan oikeuksiensa kaventumisesta. Mikä on viestisi heille?

– Maailma muuttuu ja sähköiset työvälineet tulevat käyttöön kaikkialla yhteiskunnassa. Se koskee myös lääkäreitä. Ne lääkärit, jotka eivät käytä sähköistä lääkemääräystä, suhtautuvat siihen epäillen. Ne jotka käyttävät, ovat tyytyväisiä.

Suvi Sariola
Kuva Panthermedia

STM on kerännyt verkkosivuilleen kysymyksiä ja vastauksia sähköisestä reseptistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030