Ajan­kohtai­sta

Laitokset jäävät historiaan Helsingin lääkiksessä

Yliopistoissa haetaan tehoa uudistamalla hallintoa ja opetusta. Helsingissä lääketieteellisen tiedekunnan laitokset yhdistetään ensi vuoden alusta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Biomedicum1_0708-03_2_photo_Ida_Pimenoff_2.jpg

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on yhdistämässä laitoksensa yhdeksi kokonaisuudeksi vuoden 2015 alusta. Tavoitteena on toiminnan tehostaminen.

Tiedekuntaneuvosto on vastikään hyväksynyt tavoitteen yksimielisesti. Asiaa käsitellään vielä yliopiston hallituksessa. Lääketieteellisessä tiedekunnassa on tällä hetkellä viisi laitosta.

– Tarvitsemme tehostamista, kun valtion rahoitus vähenee ja ympäristö muuttuu monella muullakin tavalla, kertoo dekaani Risto Renkonen.

Hallinnon lisäksi myös opetusta organisoidaan uudestaan. Parhaillaan on käynnissä opetussisältöjen uudistaminen. Renkonen uskoo opetuksen uudistamisen olevan helpompaa, kun laitosrajat ja niiden myötä laitosten omien reviirien vahtiminen katoavat.

Tarve opetuksen uudistamiselle on suuri, sillä opetuksen lukujärjestystä ei ole muutettu kahteenkymmeneen vuoteen ja samaan aikaan koko toimintaympäristö on muuttunut.

– Strategisena linjauksenamme on, että vaikka talous on yhä tiukempi, tieteellinen tutkimus on tärkein ja kallein investointikohteemme. Siitä emme luovu, vaan meidän tulee parantaa entisestään silläkin rintamalla. Hallintoa ja opetusta uusitaan ja tehostetaan. Pyrimme siten saamaan myös parempia oppimistuloksia aikaan.

Jo aiemmin Helsingin yliopiston pienemmät, samoin suoraan ammatti-identiteettiin kouluttavat tiedekunnat, teologinen, oikeustieteellinen, eläinlääketieteellinen ja farmasia, ovat luopuneet laitoksista. Renkosen mukaan niissä on saatu tästä hyviä kokemuksia. Laitosrakennetta ei kaivata, koska tutkinnon tuottaa tiedekunta.

Samoin lääketieteellisessä tiedekunnassa mikään laitos ei yksin tuota valmiita tutkintoja, vaan tulevat lääkärit ja hammaslääkärit opiskelevat kaikilla laitoksilla. Tiedekunta kokonaisuutena tuottaa lääkäreitä ja hammaslääkäreitä.

Laitosten myötä myös laitosneuvostot lakkaavat. Laitosneuvostot eivät ole lausunnoissaan vastustaneet laitoksista luopumista. Renkonen näkee, että laitosneuvostojen kohdalla on paljon hallinnon tehostamisen varaa, sillä lähes kaikki niiden käsittelemät asiat on käsitelty sellaisinaan uudestaan tiedekuntaneuvostossa.

Yksi johto vastaa

Tampereen yliopistolla vastaavankaltainen muutos tehtiin vuonna 2011, osana koko yliopiston organisaatiomuutosta, jossa tiedekunnista ja laitoksista muodostettiin yhdeksän yksikköä. Lääketieteellinen tiedekunta ja sen lääketieteen laitos yhdistyivät lääketieteen yksiköksi.

– Karrikoiden voisi sanoa, että aiemmin laitoksella oli rahat ja tiedekunnalla opintohallinto. Nyt lääketieteen yksiköllä on opintohallinto ja rahat, sanoo johtaja Matti Lehto lääketieteen yksiköstä.

Aiempi järjestelmä sisälsi kaksinkertaisen hallinnon ja johtamisjärjestelmän. Opetushallintoa ja tiedekuntaa johti dekaani ja laitosta johti professori.

Lehto uskoo yksinkertaisen johtamisjärjestelmän olevan terveempi tapa johtaa.

– Yksi johto on vastuussa opintohallinnosta, taloudesta ja tieteellisen tutkimuksen edellytysten turvaamisesta. On yksi osoite jonne menevät ansiot ja moitteet.

Anne Seppänen
Kuva Helsingin yliopisto / Ida Pimenoff

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030