Ajan­kohtai­sta

Miesten syömishäiriöitä alidiagnosoidaan

Syömishäiriötä sairastavat pojat ja miehet eivät saa tarvittavaa hoitoa, koska syömishäiriö mielletään naisten ongelmaksi, toteaa BMJ Open.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_9304960_vaaka.jpg

Miesten syömishäiriöitä alidiagnosoidaan ja –hoidetaan terveydenhuollossa, kertoo BMJ Open -julkaisun tutkimus.

Syömishäiriö ymmärretään yleensä ”naisten sairaudeksi”.

Myös miehillä on vaikeuksia tunnistaa sitä, että he saattavat sairastaa syömishäiriötä.

– Terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa tunnistettaessa nuorten miesten syömishäiriöitä. Miesten pitäisikin uskaltaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Oxfordin ja Glasgowin yliopistojen tutkijat painottavat.

Alidiagnosoiminen tuttua myös Suomessa

Poikien ja miesten syömishäiriöt ovat Suomessakin todennäköisesti vielä alidiagnosoidumpia kuin naisten. Näin kertoo tutkijatohtori, erikoislääkäri Anu Raevuori Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

– Anoreksian on sairastanut yksi mies neljästäsadasta nuoreen aikuisikään mennessä joitakin vuosia sitten tekemämme väestötutkimuksen mukaan. Bulimia oli tässä tutkimuksessa vieläkin harvinaisempi, Raevuori kuvaa.

Hänen mukaansa pitää ottaa huomioon, että pojilla ja miehillä aliraportointi on myös väestötutkimuksissa vähintään yhtä todennäköistä kuin tytöillä ja naisilla. Siksi luvut ovat todennäköisesti suurempia.

Raevuori muistuttaa, että syömishäiriöt eivät ole vain nuorten ja nuorten aikuisten ongelmia. Esimerkiksi ahmintahäiriö on yleisin syömishäiriö, ja sitä esiintyy varsinkin keski-ikäisillä.

– Miehiä on ahmintahäiriötä sairastavista noin kolmasosa kansainvälisten tutkimusten mukaan, eli se on suhteessa yleisempi kuin anoreksia ja bulimia. Toisaalta myös hyvin nuorena, ennen murrosikää puhkeavista anoreksioista merkittävä osa on pojilla.

Raevuoren mielestä miesten syömishäiriökeskustelussa pitää muistaa myös ”miestyyppiset” ilmenemismuodot: kuntosalitreenaamisen, lihaksikkaan habituksen, lisäravinteiden ja erilaisten anabolisten aineiden käytön korostuminen ja mahdollinen liittyminen syömishäiriöön.

– Näitä ilmenemismuotoja on tietysti myös naisilla, mutta harvemmin kuin miehillä.

Ulla Toikkanen
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030