Ajan­kohtai­sta

Apteekeissa oiotaan päivittäin väärinkäsityksiä itsehoitolääkkeistä

Kyselyssä joka viides apteekkilainen kertoi havaitsevansa päivittäin asiakkaan olevan ostamassa itsehoitolääkettä sellaiseen käyttöön, johon sitä ei ole tarkoitettu.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/panthermedia_10573787_apteekki_2.jpg

Apteekeista ohjataan itsehoitolääkkeitä ostamaan tulleita asiakkaita lääkärin vastaanotolle päivittäin. Herkimmin apteekin henkilökunta ohjaa lääkärille asiakkaita, joiden sairaus ei ole itsehoitolääkkein hoidettavissa tai joiden oireet ovat epäselviä. Myös pienen lapsen oireet kehotetaan usein arvioituttamaan lääkärillä. Itsehoitolääkkeen aiheuttamat ongelmat tai liian pitkä käyttö ovat myös aiheita ohjata asiakas lääkäriin.

Apteekkarilehden tekemän kyselyn mukaan itsehoitolääkkeitä koskevia väärinkäsityksiä oiotaan apteekeissa toistuvasti. Esimerkiksi maitohappobakteerien kuvitellaan pilkkovan laktoosia, auttavan närästykseen, hillitsevän ripulia ja suojaavan mahan limakalvoa tulehduskipulääkkeiden haitoilta. Toinen liian luotettu lääkevalmiste on kortisonivoide, josta haetaan apua ”melkein mihin tahansa ihovaivaan aknesta sienitulehduksiin ja pintahaavoista erilaisiin näppylöihin”, kerrotaan Apteekkarilehdessä.

Tavallisia itsehoitovirheitä ovat nenää avaavien sumutteiden jatkuva käyttö ja useiden tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö. Tulehduskipulääkettä sisältävää kuumajuomavalmistetta luullaan myös vitamiinijuomaksi, kertovat apteekkilaiset.

Puutteellisia ja virheellisiä tietoja itsehoidosta kohtaa vähintään kerran päivässä puolet vastaajista. Vastaajista joka viides kertoo havaitsevansa päivittäin asiakkaan olevan ostamassa itsehoitolääkettä sellaiseen käyttöön, johon sitä ei ole tarkoitettu. Itsehoitolääkkeistä arvioidaan käytettävän väärin yskänlääkkeitä, laksatiiveja, kipulääkkeitä ja matkapahoinvointilääkkeitä.

Neuvontatyön lisääntymisestä huolimatta apteekeissa työskentelevät olisivat valmiit laajentamaan itsehoitolääkevalikoimaa. Eniten kannatusta saivat glukosamiinivalmisteiden (78 % vastaajista), aikuisten influenssarokotteiden (72 %) ja hätätilanteissa nitrovalmisteiden (71 %) vapauttaminen rajoitetusti itsehoitoon. Melatoniinivalmisteet vapauttaisi itsehoitoon kaksi kolmasosaa vastaajista ja kynsivallitulehduksen hoitoon käytettävän fusidiinivoiteen yli puolet.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko esitti keväällä, että itsehoitolääkkeiden valikoimaa voisi laajentaa. Fimea valmistelee parhaillaan ohjelmaa, jossa määritellään periaatteet päätösten pohjaksi. Lääkäriliitto suhtautuu ajatukseen varauksella.

Maaliskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 800 apteekissa työskentelevää apteekkaria, proviisoria ja farmaseuttia. Tuloksista kerrottiin Apteekkarilehden numerossa 3/2014.

Marianne Jansson
Kuva Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030